torsdag 26 november 2015

Regeringen anpassar asylreglerna till EU:s miniminivå.

Det var ett smärtsamt besked för många socialdemokrater. Regeringen anpassar asylreglerna till EU:s miniminivå. Men samtidigt är det vi som finns nära de kommunala verksamheterna, som i våra samtal med regeringsföreträdarna, har framfört att vi måste få ett andrum för att kunna göra ett bra mottagande. 

Ingen kan tveka på Sveriges vilja att ta ansvar för människor som flyr från krig och konflikter. Bara under de två senaste två månaderna har vi tagit emot 80 000 asylsökande. Det är mest i hela EU. Myndigheter och kommuner larmar nu om att situationen inte längre är hållbar – samtidigt fortsätter övriga EU-länder att neka sitt ansvar. Därför vill regeringen under en period anpassa asylreglerna till miniminivån i EU.

Jag är nöjd med att vi har en regering som lyssnar på oss, och en statsminister som tar ansvar och står stadigt även i ett mycket svårt läge. Det krävs ett ledarskap utöver det vanliga för att klara av denna situation. Jag är också oerhört stolt över den solidaritet som människor i Blekinge och runtom i Sverige visar de flyktingar som kommer hit. Det finns ett fantastiskt stort engagemang dygnet runt från både myndigheter och frivilliga som jobbar för ett bra mottagande för de som flytt till Sverige.