tisdag 10 november 2015

Helgens skolkonferens

I helgen som gick ordnade vi för femte året i rad Sölvesborgskonferensen - En mötesplats för skolintresserade socialdemokrater! 

Lördagen den 7 november 2015 träffades skolintresserade socialdemokrater på Scala Bio i Sölvesborg för en dag med intressanta föreläsningar och diskussioner. I år var det nästan fullsatt, jag tror det fanns sju platser kvar. Jättekul! Och deltagarna kom från hela 14 olika kommuner.

Det är inte heller svårt nu att få tag i de allra bästa föreläsarna och det är ett bra kvitto på att vår mötesplats blivit etablerad. I år gästades vi av Professor Mats Trondman, en fantastisk föreläsare som talade om relationen mellan vuxna och ungdomar. Dessutom Lena Hallengren, ordförande i Riksdagens utbildningsutskott och Margareta Serder, vetenskaplig ledare för FoU Skola i Skåne.


En stor eloge till er som bidragit för att ordna den här konferensen, jag vet att det ligger ett stort arbete bakom och massor av ideella timmar. Men jag vet också hur kul vi har i arbetarrörelsen när vi bestämmer oss för att göra saker tillsammans. Kolla in namnskyltarna - banden är personliga och handvirkade av Viveka Olofsson. Enastående!I en av lokaltidningarna skrev journalisten följande inledning i sin artikel:

”Det är inte så att de socialdemokratiska politikerna ska lägga näsan alltför mycket i blöt när det kommer till skolans värld. Men området är för viktigt att helt lämna över till professionen, inledde kommunalråd Heléne Björklund”. (BLT 9 november)

Jag blev förbryllad när jag läste det. Jag sa väl precis tvärtom? Åtminstone menade jag precis tvärtom. Jag menade ju att säga att vi i vår kommun tycker skolan är så viktigt så den måste hanteras av de professionella.

Så jag lyssnade på en ljudupptagning (finns på ABF Live) och det stämde förstås inte. 

Jag brukar inte reagera så särskilt mycket på mindre felaktigheter eller felskrivningar. Men detta var ju faktiskt precis tvärtemot vad jag menade och även mot det jag sa. Så jag hörde av mig till tidningen. Journalisten själv svarar att eftersom det inte är talminus så är det inget citat från mig och då kan hon alltså skriva så. 

Nåväl vi hade en fantastisk lördag och jag hoppas innerligt att det blir ett sjätte år nästa år. Kolla här så många spännande föreläsare som har gästat Sölvesborgskonferensen hittills.
Erik Nilsson, fd utvecklingschef Skolverket
Mimmi Garpebring, ordförande Sveriges ElevrådMalena Sandgren, kulturchef Region BlekingeBjörn Ranelid, författarePer Eriksson, rektor Lunds universitetPer Kornhall, utvecklingsstrateg och författareTherese Linnér, lärare och initiativtagare till SkolvårenBehrang Miri, artist och föreläsareÅsa Steholt-Vernerson, VD GleerupsMatz Nilsson, ordförande SkolledarförbundetIbrahim Baylan, skolpolitisk talesperson (S)Ann-Charlotte Eriksson, vice ordförande LärarförbundetOlle Holmberg, skoldebattör och fd lärarutbildareSven-Eric Liedman, professor emeritus idé- och lärdomshistoriaKatrin Stjernfeldt Jammeh, kommunalråd MalmöMikael Damberg, utbildningspolitisk talesperson (S)Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas RiksförbundHeléne Fritzon, kommunalråd KristianstadJonas Hellberg, ordförande barn- och utbildningsnämnden KalmarPetra Johansen, rektor SölvesborgGabriel Wikström, ordförande SSUMartin Åsman, rektor Sölvesborg