måndag 15 september 2014

Måndag efter valet

Så är valet genomfört och vi vaknar upp till ett nytt politiskt landskap i Sverige och Blekinge. Mycket är fortfarande oklart men troligen blir alla fem kommuner i Blekinge S-styrda. Sannolikt med olika blocköverskridande samarbeten i alla kommuner utom Olofström där S fick egen majoritet.

Personligen är jag ganska trött och omtumlad. Trött för att det blev en lång kväll och bara ett par timmars sömn. Omtumlad för att jag inte hade räknat med att vi (S) skulle få så starkt stöd här i Sölvesborg. Som det ser ut nu har vi ett valresultat i Sölvesborg där närmare 43% har valt att rösta på oss. Kanske ändras det på onsdag när de sista rösterna räknas.

Mandatfördelningen just nu är

Socialdemokraterna: 21 mandat
Sverigedemokraterna: 11 mandat
Moderaterna: 9 mandat
Vänsterpartiet: 2 mandat
Centerpartiet: 2 mandat
Folkpartiet: 1 mandat
Miljöpartiet: 1 mandat
Kristdemokraterna: 1 mandat
Sölvesborg och Listerpartiet: 1 mandat


Vi ska nu ta ställning till ifall vi socialdemokrater vill styra kommunen ensamma med våra 21 mandat eller samarbeta med flera. Vi har uppskattat att samarbeta, det ger nya dimensioner att lyssna på flera så det är mest sannolikt att det blir så. Jag har aviserat att jag vill prata med övriga partiers gruppledare för att efterhöra hur de ser på sin politiska roll. Vill de ha det lugnt och inte behöva ta ansvar eller ha möjlighet att påverka kan de välja att sitta i opposition. Vill de ha möjlighet att påverka så kan vi tänka oss att bredda vårt samarbete.

Det kommer dock att ta lite tid. Partier med endast ett mandat blir väldigt sårbara när personkryssen ska räknas. Det kan innebära att flera partier får en annan gruppledare. Så det är mycket att ta hänsyn till.

Idag har vi verkställande utskott och styrelsemöte med partidistriktet. Då får jag nog en samlad bild över det politiska landskapet i Blekinge.