torsdag 17 oktober 2013

Faddersystem för nyanlända invandrare


Idag var jag på plats i Växjö för att studera hur man där arbetar med fadderskapet i ”Mentor till Mentor”. Liknande finns i Kalmar och på flera andra ställen.

I Socialdemokraternas handlingsprogram, under avsnittet ”Ett jämlikt Sölvesborg”  uttrycks som en av tre punkter att: ”Socialdemokraterna vill att alla nyanlända invandrare ska erbjudas en personlig mentor”.

Detta ska ske på frivillig väg av privatpersoner med ett genuint intresse för andra människor. Bakgrunden till detta ställningstagande är kommunens gemensamma vision med invånaren i fokus. I visionen återfinns formuleringen ”vi välkomnar alla besökare och nya medborgare”. 
Det finns redan privatpersoner och organisationer som hört av sig och frågat när detta ska komma igång så det tror jag mycket på. Förebilden och idén är egentligen Mjällby AIF. Där får de rutinerade och erfarna spelarna ta hand om de nya och skola in dem i vad som gäller i den klubben. Samtidigt som kultur och traditioner naturligtvis förändras och rör på sig varje gång det kommer en ny spelare.

Besöket i Växjö gav oss väldigt mycket kunskap och information om misstag vi kan undvika. I Växjö är det Röda Korset som arbetar med fadderverksamheten.
Det är väl genomtänkt och verkar fungerar alldeles utmärkt. Läs mer på deras hemsida!
Nu är vi ivriga att komma igång även i Sölvesborg!Och titta vad jag såg i Växjö. En modern luftpump för cyklar, rullstolar och barnvagnar. 
Snart även i Sölvesborg!