fredag 27 september 2013

Regeringen glömde Listerlandet

När Anders Borg presenterade Alliansens budget hade de glömt bort landsbygden.

I vår Socialdemokratiska skuggbudget vill vi behålla landsbygdsprogrammen som de är idag!

Regeringens tuffa besked är att de ska skäras ned med 371 miljoner kronor, eller nästan 2,6 miljarder om man ska använda regeringens eget sätt att beräkna genom att lägga samman alla åren.

Landsbygdsprogrammet handlar inte bara om stöd till de traditionella landsbygdsnäringarna.

När de traditionella arbetstillfällena på landsbygden minskar (jordbruk, yrkesfiske mm) så har den här stimulansen varit viktig för att få igång nya företag med ny inriktning. 

Förutom traditionellt stöd till landsbygdsnäringarna så ger Landsbygdsprogrammet bland annat möjlighet att driva regionala och lokala projekt. Här i Sölvesborg, på Listerlandet, har vi bland annat turismprojektet Livsluft som har bidragit till flera nya företag och arbetstillfällen

Det är helt tokigt att dra undan den ekonomiska stimulansen för landsbygdsprojekt just nu. Vi behöver mer stimulans och fokus på landsbygden, inte mindre. Det är helt förödande för tanken att hela Sverige ska leva. Utan jobb och företagande på landsbygden får vi svårt att vända befolkningssiffrorna.

Regeringen väljer stora skattesänkningar som svar på alla landets utmaningar. Vi socialdemokrater vill att hela landet ska få del av utveckling och framtidstro - så att vi kan nå lägst arbetslöshet i Europa 2020.

Läs om fler lyckosamma projekt genom landsbygdsprogrammet.