onsdag 25 september 2013

Många bra beslut i samförstånd

Det är fantastiskt att få vara förtroendevald i Sölvesborgs kommun! Vi har engagerade invånare som vill och vågar vara med och utveckla staden. Vi har 170 engagerade ideella föreningar som gör en stor samhällsinsats, inte minst för barn- och ungdomar. Vi har 1600 företag som berikar kommunen med massor av arbetstillfällen och viktig kompetens. Vi har flera aktiva konstnärer som gör den här staden lite mer spännande och attraktiv. Vi har massor av duktiga och ambitiösa medarbetare i den kommunala organisationen som levererar välfärd varje dag. Och vi har ett politiskt klimat som är trevligt att verka i.

Den som är i majoritet brukar klaga på oppositionen som inte tar ansvar och den som är i opposition brukar klaga på majoriteten av flera olika skäl.

I Sölvesborg lyssnar vi ganska mycket på varandra. När något parti har ett bra förslag som inte vårt parti har tänkt på så bifaller vi gärna det. Eller när oppositionen vill utveckla våra förslag så att de blir ännu bättre så justerar vi. Därför pratar vi oss ofta samman och fattar beslut i stor enighet.

Det tror jag är bra för Sölvesborgs utveckling och framtid.

I Sölvesborg tar även oppositionen ansvar för kommunens utveckling och det uppskattar jag mycket som ansvarig politiker.

Vid Kommunstyrelsens senaste sammanträde tog vi flera bra beslut. Nästan alla i enighet.
Det ger en tydlighet till organsiationen som senare ska verkställa besluten och vi slipper onödigt tjafs.

Igår tog vi bland annat beslut om:

Två miljoner kronor i extra föreningsstöd till barn- och ungdomsföreningar
Femhundra tusen kronor för inköp av Ljud- och ljusanläggning till Bokelundsskolans teaterscen
Två miljoner kronor i extra asfaltbeläggning
Åttahundra tusen kronor för lekplatser och utegym
Femhundratusen kronor för utveckling av Stortorget
Tvåhundratusen kronor för cykelpumpstationer

Mer konst i våra gemensamma vardagsrum. 1% av kostnaden vid nyinvestering avsätts för konst.

En majoritet av Kommunstyrelsen var dessutom positiv till att införa social i investeringsfond. I den frågan var inte Moderaterna och Sverigedemokraterna överens med oss andra. Frågan ska avgöras i Kommunfullmäktige.

Idag har vi haft budgetberedning hela dagen. Många intressanta föredragningar av de anställda och nyfikna frågor från förtroendevalda.

En genombra dag!

Nu hoppas jag bara att kvällen blir lika bra. Jag ska bli "roastad" på Företagarnas medlemsmöte. Det kan bli tufft.

Imorgon är det budgetberedning igen.