tisdag 10 september 2013

Jag jobbar idag

Det är ljuvlig sensommarseptember och jag frågar mig varför jag sitter på mitt kontor och inte i kvällssolen.

Jo. Jag kan bara "jobba" vid mitt skrivbord. Om jag ska jobba administrativt alltså.

Annars är det en rätt vanlig fråga "Jobbar du inte idag?" om jag inte är på mitt kontor.
Jo. Jag jobbar som bäst när jag inte är på mitt kontor.

Mitt "jobb" går nämligen inte ut på att sitta på kontor och administrera. Mitt "jobb" är att träffa företagare, medborgare, besökare och vara deras företrädare in i kommunen. Det är mitt "jobb".

Ibland företräder jag medborgarna genom att representera kommunen på andra ställen. Imorgon åker jag exempelvis till Stockholm för att vara med på SKLs (Sveriges Kommuner och Landsting) ordförandedag för att träffa kollegor från hela Sverige.

Det är 150 år sedan kommunalförordningarna trädde i kraft och landstingen bildades. Det firar SKL med en jubileumsmiddag i samband med ordförandedagen. Jag är inbjuden till festligheterna i "närvaro av Deras Majestäter Konung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia".

Eftersom jag måste hem på torsdag kväll för att sköta andra saker på fredag morgon har jag avböjt festligheterna. Hoppas inte majestäterna misstycker. Det är ju inte så länge sedan vi sågs.

Imorgon är det ett annat tragiskt årsdatum. Det är tio år sedan Anna Lindh, sveriges utrikesminister, mördades. Det uppmärksammas på flera platser i Sverige bland annat i Stockholm med En kväll för Anna Lindh

För den som inte har möjlighet att närvara i Stockholm finns det säkert en annan plats för reflektion och eftertanke. Passa på att reflektera över demokratin och dess företrädare och motståndare. Men också över andra personliga sorger. Vi behöver en sådan stund också.

I morgon sänds också Tom Alandhs dokumentär om Anna Lindh. Den hade jag inte missat. Om jag hade varit hemma.