lördag 17 augusti 2013

Respekt!

Oj vilka dagar.
Och vad många känslor som kan rymmas inför samma händelse.

Inatt har det brunnit i ett flerfamiljshus i Sölvesborg.
Jag har träffat alla inblandade myndigheter som var på plats under natten och morgonen och de drabbade familjerna.

Jag måste säga att alla inblandade har agerat föredömligt.

Det började brinna, branden spred sig över fastighetens vind som totalförstördes. Räddningstjänsten var snabbt på plats och utökade omgående sin insats genom att kalla in fler kårer. Ambulanspersonal var på plats och deltog både i det som gällde sjukvård och annat praktiskt arbete. Sölvesborgshems personal var blixtsnabbt på plats och hjälpte till med evakuering och annat nödvändigt.

De största hjältarna är ändå grannskapet. De som bankade på varandras dörrar, skrek genom brevinkast och såg till så att varenda levande liv i de fjorton lägenheterna kom ut levande. Människor och djur.
Fantastiskt!

Jag var med på ett informationsmöte i morse på plats och ett senare under eftermiddagen där alla de boende deltog tillsammans med försäkringsbolag, Sölvesborgshem, POSOM-grupp, Saneringsföretag, Räddningstjänst mfl. Alla var sansade, tacksamma och stabila. Trots att de faktiskt blivit hemlösa några timmar tidigare.

Det är en fruktansvärd händelse som har inträffat. Ett trauma och för många av de drabbade en katastrof. Men det visar också på en enastående fin grannsämja. Där goda människor hjälper och tar hand om varandra.

Jag är så ledsen för de drabbades skull. Men jag känner också en stor respekt för det civilkurage som samtliga har visat.