söndag 4 augusti 2013

Därför vajar Regnbågsflaggan i Sölvesborg

Det är Stockholm Pride. 
Och i helgen har Regnbågsflaggan vajat på Sölvesborgs stadshus. 
Varför då?


I Sölvesborg hissar vi Regnbågsflaggan i solidaritet med dem vars kärlek fortfarande förtrycks och för att visa att här finns Tolerans, Öppenhet och Hopp


Regnbågsflaggan har blivit en viktig symbol för HBT-rörelsen men flaggan har fört människors talan genom historien. Den symboliserar Hopp och Tolerans. 
För mig är den vacker och visar på öppenhet.

Den röda färgen står för Liv. Orange för Läkande. Gult för Solsken. Grönt för Natur. Blått för Harmoni. Lila för Ande.


Det gör mig stolt och varm att invånarnas synpunkter har varit nyfikna och positiva. 
Öppna och toleranta. 
Jag är stolt över Sölvesborg!


 Carina Bergfeldt har i Aftonbladet uttryckt sig väl om symboliken.Mer om Regnbågsflaggan från Wikipedia: 

Regnbågen finns som flagga, där de olika färgerna ofta representerar värden som mångfald, inkluderande, hopp och längtan. Olika regnbågsflaggor har använts i olika kulturer sedan pre-columbiansk tid,[1] av allt ifrån inkaindianerna och reformister till kooperationen och fredsrörelsen. De olika regnbågsflaggorna för olika rörelser har oftast olika utformning, men de kan ibland vara intill förväxling lika. Regnbågsflaggan är även en symbol för HBT-rörelsen, där den står för stolthet och mångfald hos homosexuella, bisexuella och transpersoner samt för respekt för medmänniskor och tolerans.

Regnbågen finns omnämnd i Första Moseboken som ett tecken på Guds förbund med människorna. Efter att Noa överlevt floden sände Gud regnbågen som ett tecken på hans löfte att ingen mer syndaflod skulle komma.

Regnbågen har i all tid haft en plats i myter, sagor och religiösa trossystem. I grekisk mytologi är den stigen efter budbäraren Iris mellan himlen och jorden. Leprechaunerna i irländsk folktro gömde sin guldskatt vid regnbågens ände. I kinesisk mytologi var regnbågen en reva i himlen som förseglades av gudinnan Nûwa med hjälp av stenar i sju olika färger. I hinduistisk mytologi kallas regnbågen för Indradhanushi, d.v.s. Indras båge, efter denne blixtens och åskans gud. I nordisk mytologi kallas regnbågen för Bifrost och är den bro, som vaktad av Heimdall förenar Asgård med Midgård.