måndag 1 april 2013

Om du inte bor i Sölvesborg ska du göra så här!

Ikväll tog jag en kort cykeltur med min åttaåring och det slog mig - igen, hur fantastiskt mycket vi har i den här lilla staden.


Ni som inte bor i Sölvesborg - gör så här!


Ta tåget mot Sölvesborg.

Ni anländer då till ett vackert stationshus som är skyddat enligt Kulturminneslagen, huset uppfördes av arkitekt Folke Zettervall 1899.Gå rakt över gatan - på övergångsstället naturligtvis, till den centrala Järnvägsparken.
Där kan ni avnjuta medhavd (eller köpt) fika och barnen kan leka i den nyanlagda stora lekparken.
Läs mer om Riddarparken

När ni pausat och lekt är det dags för kultur. Ett par hundra meter uppför backen ligger Gunnar Asplunds världsberömda Tingshus.


Huset betraktas idag som en av svensk arkitekturhistorias riktiga pärlor och lockar till sig intresserade besökare från hela världen. Huset är byggnadsminne och ägs av Sölvesborgs kommun.

Läs mer om Tingshuset


Mitt emot Tingshuset har Elisabet Svensson, internationellt erkänd keramiker, sin verkstad. Om du har tur kan du få besöka henne och hennes konst.Läs mer om Elisabet Svensson


Efter en kort promenad nedför Skånevägen tornar St Nicolai kyrka upp sig. Det är stadens enda bevarade medeltida byggnad. Kyrkan är alltid öppen för besökande.Kyrkan ligger i princip granne med Sölvesborgs Stortorg. Kring Stortorget ligger ett pärlband av butiker, både unika små mysiga butiker och större kedjor.

Spana gärna in Handelsföreningens hemsida.


Här finns bland annat;

Lermakarns handelsbod

Farfars Pärla Ost och delikatesser

Barnen på Södergatan - mode för de minsta

Smaralda kläder och interiör

Karibakka galleri och interiör
Schack Matt modebutik

När du blir fikasugen kan du fika som Kungen och Drottning Silvia, på Café Ritz, med uteservering mot Stortorget.
Kunglig fika på Ritz

Eller varför inte prova den Italienska lilla pärlan Salvatores Trattoria, med omnämnande i White Guide. Också den med uteservering mot Stortorget.
Salvatores Trattoria

Det går inte att berätta om alla mysiga caféer, restauranger och butiker, du får helt enkelt komma hit!


Efter maten kan det vara lagom med en kort promenad genom kulturkvarteren, över järnvägen och ner mot Fyra Årstiders Park.
Parken är designad av Piet Oudolf och har blivit ett populärt utflyktsmål.


Från parken ser du den nya Gång och Cykelbron, Europas längsta.
På andra sidan bron ligger en ny stadsdel  Ljungaviken och där finns också en spännande park och lekpark.

 


Om det är sommar kan du nu pausa med en sillmacka från Glass och sillabåten innan du går vidare tillbaka mot Järnvägstationen. Om barnen behöver spritta av sig innan tågresan kan ni pausa en stund vid den nya skejtbanan.

Om det är varmt och ni fortfarande inte vill åka hem kan ni ta badbussen till den centrala badplatsen Tredenborg.

På en liten yta hittar du allt du behöver här i Sölvesborg!

Inga avstånd och alltid gratis Parkering.


Nästa gång ni besöker Sölvesborg ska jag berätta lite mer om de fantastiska omgivningarna runt Ryssberget eller Listerlandet. Ta gärna med cykeln, det går bra på tåget och om den behöver pumpas finns det en publik tryckluftspump vid stadshuset - mitt i stan.

Sölvesborg har dessutom fantastiska varumärke i allsvenska fotbollslaget Mjällby AIF, Sweden Rock Festival, Hälleviks Tradjazzfestival, Hällevikslägret, Killebomfestivalen.