fredag 8 februari 2013

Besök på Cura Vik


I måndags besökte jag Cura Vik, ett boende för ensamkommande flyktingbarn här i Sölvesborg.

Boendet drivs av vårt kommunalförbund Cura individutveckling

Jag möttes av engagerad och kompetent personal och ett närmast idylliskt boende i två stora villor i ett vanligt bostadsområde nära havet. För närvarande bor det sex ungdomar i husen, men det finns plats för tio. Det ställs hårda krav på ungdomarna, hårdare än på deras jämnåriga skolkamrater som bor hos sina egna föräldrar tror jag.

Jag är djupt imponerad av ungdomarnas mentala styrka, som klarar att ta sig hit och sedan snabbt ska anpassas till vårt svenska samhälle, vårt klimat och vårt förväntade beteende. Tänk så många oskrivna regler och förväntningar det finns.

Exempelvis har jag lärt mig att det i Algeriet uppfattas som fint att smaska ljudligt med maten när man äter, det förväntas vi inte göra här i Sverige. Det måste finnas hundratals liknande exempel som man måste lära sig för att klara att integreras.

På sikt kommer Sölvesborg att vara en mycket mer spännande och intressant plats att bo på när vi vågar ta intryck av andra kulturer och låter oss berikas.