tisdag 6 november 2012

August Palm och valvaka

Den 6 november 1881 höll August Palm sitt första offentliga tal i Malmö på temat "Vad vilja Socialisterna?" Det är värt att påminnas om hur svensk socialdemokrati bildades. Och varför.

Idag har en lång rad sammanträde avlöst varandra och när man sitter där med kommunala författningssamlingar och med kommunala vardagsproblem som ska lösas så kanske det inte alltid känns som att man bär den socialistiska fanan högt. Men det är värt att påminnas.

Världens största ekonomi väljer ikväll sin president, och den man som blir president i USA kommer att påverka oss alla i hög grad. Presidentkandidaterna är ganska långt ifrån August Palms socialistiska ideal. Men jag hoppas innerligt att amerikanerna våga omvälja Barack Obama som trots allt framstår som en man och människa av kött och blod. Med humanism och fredstankar och progressiva idéer.

Det mest amerikanska jag känner till i mitt närområde är Bella's Place

Alltså började vi kvällens valvaka där. Med hamburgare, amerikansk öl och Coca Cola. Nu ska vi valvaka i soffan framför CNN och hoppas på Obama! Det blir en spännande natt...