måndag 29 oktober 2012

Årets Skolkonferens i Sölvesborg

Så blev det äntligen dags för Sölvesborgskonferensen. Många var anmälda och oron var stor för om allting skulle bli så bra som vi önskade.


Jonas Hellberg, (S) skolpolitiker från Kalmar agerade moderater under dagen och det gjorde han på ett utmärkt sätt. Han var duktigt påläst och kunde ställa intressanta frågor till alla föreläsare. Han började dagen med att hälsa välkommen och prata om forskningsrapporten från professor Hattie.

Ibrahim Baylan höll ett inspirerande tal om Socialdemokratisk skolpolitik och svarade på mängder av frågor. Det var mycket uppskattat att han valde att komma till oss i Sölvesborg. Han betonade att fritidshemmen har blivit eftersatta de senaste åren och behöver en uppgradering. Ett viktigt besked var att med Ibbe som skolminister så får även Fritidspedagogerna lärarlegitimation.

Ibbe var också tydlig med att alla förslag som vi lägger ska grunda sig på forskning och inte tyckande.
Nästa talare var Ann-Charlotte Eriksson, vice ordförande i Lärarförbundet. Hon hade sitt allra första lärarjobb i Sölvesborg och kände sig hemma i lokalen. Hon berörde kort det senaste läraravtalets tillkomst men pratade mest om att de administrativa uppgifterna i skolan måste minska. Elevtiden måste öka. Hon betonade också vikten av kompetensutveckling för personalen.
Sen blev det panelsamtal med spännande samtal mellan Katrin Stjernfeldt Jammeh, (S) skolkommunalråd i Malmö. Lärarförbundets Ann-Charlotte Eriksson och Olle Holmberg som är lärarutbildare och forskare. Det var stundom högljudda diskussioner om vem som ska ansvara för vad och vad som egentligen är viktigast för oss som är kommunpolitiker att göra för skolan.Föreläsarna fick Knäckebröd från Ritz, Ljungaviken-te och en röd ros som tack för sin insats.Katrin pratade om konkreta exempel från Malmö, en mycket segregerad stad. Hon betonade att en likvärdig skola inte är detsamma som att det ska vara likadant överallt.På eftermiddagen var det dags för Sven-Eric Liedman att ta plats på scen. Han är en riktig auktoritet på området bildning och utbildning och det kändes stort att han ville komma till oss i Sölvesborg. Sven-Eric hade en mycket intressant och inspirerande föreläsning och betonade att skolans viktiga roll är att skapa lust och intresse. Att lära det man är intresserad av är lätt, men skolan måste göra ämnet intressant.


Han talade också mycket intressant om bildning och utbildning

Tack till alla som gjorde årets skolkonferens så bra, alla ni nästan hundra, som valde att komma till Sölvesborg en hel lördag. Alla ni som föreläste och förstås, ni få enastående människor som har jobbat med konferensen både till upplägg och allt det praktiska. Markus, Ida, Patrik, Tobias, Viveka och Filip!