fredag 12 oktober 2012

Moderaternas oroande tystnad

De senaste dagarna har flera av Moderaten Emilie Pilthammars grumliga åsikter kritiserats hårt från många håll. Åsikterna är inte några enskilda lösryckta citat utan de finns där som ett sammanhängande tema i hennes blogg. Pilthammar svarar att hon står för sina åsikter, och det har hon naturligtvis all rätt att göra.

De allra flesta Moderater jag känner delar inte just de här värderingarna och de brukar inte ha svårt för att ta starkt avstånd från dem.

Men förvånande nog så är det knäpptyst hos Blekingemoderaterna om detta. Vad hade varit problemet med att säga "Jag gillar Emilie, det är en bra tjej, men de här åsikterna är vi inte överens om". 

Både lokal och nationell media uppmärksammade först åsikterna, men nu är det Moderaternas tystnad som uppmärksammas. Jag har fått frågan från flera håll, är detta något som kännetecknar Moderaterna i Blekinge - delar de Pilthammars värderingar?

Jag trodde inte det var så. Men nu börjar jag ana oråd och känner mig bekymrad. Tystnaden kan inte vara något annat än ett tyst medgivande och kanske till och med den strategi som så många spekulerar kring, att det är ett experiment om att ta över SD-väljarna i länet för att få majoritet i nästa val.

Det är populistiskt och mycket olyckligt.