lördag 15 september 2012

Patetiskt

Det här skitsnacket om de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye gör mig helt ursinnig.

Lägg ner skitsnacket om Johan och Martin

Här och var läser jag kommentarer som att "de får skylla sig själva". "Man måste respektera andra länders lagar" etc.

Det finns platser på jorden där det tillämpas systematisk tortyr, våldtäkter och övergrepp. Platser där människor inte har en möjlighet att fly eller att berätta om sin situation. Platser dit journalister inte har tillträde. Där det dessutom spekuleras i att företag med svenska kopplingar utnyttjar situationen.

Hur skulle världen få veta om ingen berättar?
Hur kan vi hjälpa och förändra om vi inte vet?

De som pratar om att man måste "respektera", när det handlar om diktatur och tortyr och förtryck, eller att man får faktiskt ta konsekvenserna och kostnaderna för detta. Det är idiotiskt.

De här svenska journalisterna riskerade livet för att kunna berätta hur det står till. Jag är evigt tacksam för att det finns några som inte tillämpar sköt-dig-själv-och-skit-i-andra och som dessutom har mod. Jag har vare sig mod eller kompetens att göra något liknande.

Men att börja kritisera de som har det, och dessutom försöka göra höger-vänster-politik av det, det är patetiskt. Minst sagt. "– Det pågår en konflikt i Ogaden mellan etiopiska regeringen och rebellerna. Mitt i den här soppan finns de interna­tionella oljebolagen. Det finns många böcker och rapporter om saken, men svagheten med dem är att ingen varit på plats. Därför tyckte vi att det var viktigt att ta sig dit."

Aftonbladet