tisdag 18 september 2012

Nattis

Just nu lanserar Alliansen den ena satsningen efter den andra, miljardregn talas det om. Många av förslagen är riktigt bra. Och många av dem har Socialdemokrater tidigare föreslagit men det spelar kanske inte så stor roll vem som sa vad först, det viktigaste är att det genomförs.

En fråga som är svår för oss i kommunerna att förstå är dock det här med Nattis. Alldeles nyss sa Alliansen nej och nu säger de ja. Det är i och för sig bra.

Men så sent som i maj månad så röstade M, FP, C och KD nej till riksdagsmotioner av S och MP om statlig stimulans till kommuner som inför nattis.

Fyra månader senare säger Nyamko Sabuni att det är ett led i arbetslinjen. Föräldrarna ska stå till förfogande på arbetsmarknaden.

Under åren 2013-2016 avsätter regeringen 108 miljoner kronor. Titta lite närmare på det där. Första året innebär det för vår kommun ungefär 10-15 tusen kronor. Året därpå blir det ungefär dubbelt så mycket. Det vill säga 20- 30 tusen kronor.

Är det någon som tror att Sölvesborgs kommun blir hjälpta av tio tusen kronor för att införa Nattis?

För övrigt så startar vi nattisverksamhet i vår kommun nu i oktober. Det ska bli otroligt spännande att följa verksamheten och jag tror det är ett behov som kommer att öka.

Personligen har jag dock svårt för att kalla det nattis. Av personal på förskola har jag fått lära mig den hårda vägen att det absolut inte heter dagis, och nu känns det till och med fel att skriva det. Dagis och Nattis hänger  på nåt sätt ihop. Förskola och Nattis. Ja jag vet inte men förmodar att det finns fler än jag som funderat över det där.


Vill ni läsa mer om miljonstödet till nattis så googla: Nattis Allians Stimulans