lördag 15 september 2012

Bilder från Kungaparets besök i Sölvesborg

Det var ett tag sedan vi fick det där brevet, men oj vad snabbt det blev den 13:e september!

Det blev äntligen dags för Kungaparets besök i Sölvesborg. Jag hade ingen möjlighet att fotografera under dagen men vänliga människor har skickat bilder till mig via MMS, mail och Facebook. Tack till er alla!

Jag har fått tillstånd av Sydöstran och TV 4 Blekinge att publicera några av deras bilder, i de fallen finns hänvisning till dem.


Det var en orolig morgon, hur skulle jag säga och bete mig, vad skulle vi prata om? Skulle allting klaffa?


Här står jag och kommundirektör Roger Zetterqvist och väntar på Kungaparets ankomst.


Bild: Gunnel Persson, SydöstranNästan en halvtimme försenade kom de, tillsammans med landshövdingeparet Berit Andnor Bylund och Bo Bylund.


Drottningen hade en grön kavaj i samma snitt och nyans som jag själv, jag knölade snabbt ner min i en väska. Vi kunde ju inte gå runt i två gröna kavajer tänkte jag.Det var en otroligt vacker och solig dag. Kungen blev bländad av ljuset och uttryckte flera gånger att det var väldigt ljust när han klev ur bilen. Solen och värmen bidrog säkert till att människor tålmodigt väntade på torget. Men framförallt vår fina kommunala musiskolan och de underbara ungdomarna som spelade för alla gästerna!

  Här skulle det vara en bild på bordsplaceringen men just nu lyckas det inget vidare...Micke och Frida på Ritz konditori, tillsammans med sin personal hade ordnat det så väldigt fint för oss. Vi fick "mackor", tre stycken med olika fantastiska fyllningar och dessutom kakor och praliner på kakfat i tre våningar. Kungen uttryckte att han sällan eller aldrig åt sötsaker egentligen. Men av de här faten tog han i alla fall för sig. Kanelbullen verkade vara hans favorit och han uppmanade drottningen också att ta en kanelbulle.


Jag hälsade alla hjärligt välkomna till Sölvesborg och berättade kort om Sölvesborg och programmet för dagen. Därefter fikade vi och sen berättade Johan Braw om Ljungaviken.
Jag var lite orolig för att hitta samtalsämne med Kungen och Drottningen och för att säga rätt. Men det gick förvånansvärt enkelt. De var lättsamma, uppmärksamma och intresserade. Kungen skämtade flera gånger och bidrog till skratt och applåder.

Drottningen intresserade sig mycket för surdegsbrödet på Ritz. När Frida erbjöd att få med en burk med surdeg hem så varnade Hovdamen med orden "Drottningen måste sköta den också, den ska matas och luftas regelbundet". Men Drottningen ville ändå ha med en burk hem så nu finns Ritz surdeg möjligen någonstans på det Kungliga slottet.

Sölvesborgs gåva till Kungaparet var sådant man kan äta från närområdet, dessutom en fin ask praliner från Ritz. Drottningen fick en pärm med teckningar som förskolebarnen målat. Kungen undrade om det bara var till Drottningen. Ja, sa jag, men Kungen är avbildad på några bilder. -Ja, titta där är du, sa Drottningen och pekade på en bild med streckfigur med krona och den förtydligande texten "Kung". Ja hon sa faktiskt du

Efter förmiddagsfikan var det dags att gå en promenad ner till Fyra Årstiders Park. Det var ett överväldigande mottagande som väntade Kungaparet. Överallt stod det människor. Både unga och gamla. Både Kungen och Drottningen blev positivt överraskade och påpekade flera gånger hur trevligt det kändes för dem med detta mottagande. Kanske var det därför de bjöd så mycket på sig själva. De samtalade med alla som ropade på dem och tryckte väldigt många händer. Det var fint.Kungen frågade om vi verkligen har så många barn i Sölvesborg. Överallt var det barn i olika storlekar. Ljuvliga och fina. Men jag tror att de blev mest intresserade av alla poliser och den pampiga stämningen. Kungen och Drottningen hade ju vare sig krona eller cape.
Flera kommunanställda agerade värdar och hjälpte media och andra besökare så att det skulle gå så smidigt som möjligt. Utan alla dessa människor hade det definitivt inte blivit så välorganiserat. Stort tack!

Drottningen strålade verkligen och var mycket vänlig och tog tid på sig med många längs vägen, många blommor, kort och presenter fick hon med sig. Flera ropade -Hej Mormor, längs vägen och hon svarade -Ja, det är verkligen roligt.

Underbara bild på ett gäng skolbarn!

Sötast var en liten flicka i röd sammetsklänning som ropade "-Hej Kungen, jag är prinsessa!"

På morgonen anlände HMS Gladan till Sölvesborg. Det var högtidligt och vackert. Här är besättningen!När vi promenerat genom Fyra Årstiders Park hoppade vi in i väntande bilar för att åka över till Ljungaviken. Bilarna hade vi fått låna av Folkessons bil i Sölvesborg. Tack för det!
Vid brofästet väntade en jazzig orkester. Det var ett mycket uppskattat inslag!


Så var det dags att visa upp vår nya stolta Gång- och Cykelbro.

Bild: Jens Svensson, TV 4 Blekinge


Ute på bron berättade miljösamordnare Helen Gårner om de unika naturvärdena i området, och entreprenören Ronny Södergren berättade om brokonstruktionen.


Kungaparets besök i Sölvesborg

Som avslutning planterade Kungen ett träd på Ljungaviken tillsammans med Kommunfullmäktiges ordförande Viveka Olofsson.

Därefter var vi några stycken som tillsammans med Kungaparet åkte vidare till Eriksberg som stod för eftermiddagsprogrammet.Delar av kommunledningen fick äran att luncha på HMS Gladan tillsammans med besättningen.
Tack till alla som gjorde den här dagen så bra. Det har varit många inblandade. 
Särskilt tack till Johan och Sofia, Ni är ovärderliga medarbetare!


Länk till TV 4-inslag om besöket!