måndag 7 maj 2012

Om partiledardebatten

Det blev en bra partiledardebatt, saklig och sansad den mesta tiden.

Stefan Löfven skötte sig bra, med tanke på att det var hans första debatt och att han är helt ny som politiker så gjorde han riktigt bra ifrån sig.

Reinfeldt och Löfven är statsministerkandidaterna, det märkes i deras ambition att se trygga och lugna ut och framstå som landsfäder. I denna ambition tappades dock glöden och karisman bort.

Reinfeldt började med ett lågvattenmärke när han med ett arrogant hånleende kallade Socialdemokraternas förslag om utökat samarbete med näringslivet för "fika med Löfven". Ett inlägg jag tror att han kommer att ångra, det var verkligen ovärdigt för en statsminister.

Det är väl en smaksak, men jag tycker det är trist med alla dessa likadana män i kostym och slips som klär bort sin personlighet. Endast slipsfärgen skilde dem åt.

Björklund piggade upp lite med rosa slips, annars var den enda färgklicken Annie Lööf med sitt röda hår och gröna kavaj. Jag kan inte låta bli att sakna Gudrun, Mona och Maria.

Placeringen av partiledarna blev flera gånger aktuell då debattledarna envisades med att ställa frågan "Vad tycker ni på den här sidan". Som att det var givet att högerpartierna tycker exakt lika i alla frågor (det gör de ej - förstatligande av skola, vårdnadsbidrag, ungdomslöner... etc) och som att partierna i opposion är en samlad opposition. Så är det inte.

Jag tror att svenska folket börjar bli trötta på blockpolitiken och vill att partierna ska agera för sin egen politik och inte drunkna under Socialdemokrater och Moderater. Därför tror jag också att debatten hade blivit spänstigare om debattledarna hade placerat dem annorlunda och inte hanterat dem som två block.

Stort plus i alla fall för att det diskuteras politik igen på saklig nivå och med respekt för varandra.

Stort frågetecken för Moderaternas nya partisekreterare Kent Persson - vad höll han på med på Twitter? Utropa förlorare gör vuxna människor sådant?

Den enda logiska förklaringen måste väl vara att hans Twitterkonto blivit kapat av någon ungmoderat.