måndag 16 april 2012

En dag går lite upp och lite ned

Det är inte så lätt, när man kommer hem sent varenda kväll och med varje minut av dagen intecknad, att skriva läsvärda, intressanta och kloka blogginlägg.

Mina ambitioner med bloggen är betydligt högre än resultatet visar. Det kan jag lova.

Ikväll har vi haft ordförandeöverläggning. Just som bokslutet avslutats påbörjar vi nu budgetarbetet. Även i våra kommunala nämnder finns betydligt högre ambitioner än vad resultatet medger.

Jag brukar skoja om det där, att den enda gången jag kan vara någorlunda populär är från november till april. Alltså från det att budgeten klubbats till att nästa budgetprocess inleds.

Resten av året är alla missnöjda. För alla verksamheter, både förtroendevalda och anställda, har höga ambitioner och idéer om hur de vill utveckla verksamheterna. Och det faller på min lott att hålla ihop helheten och fördela de medel vi har. Inte mer. Och alla vill så mycket mer än det ekonomiska utrymmet medger. Nu är processen påbörjad och jag får finna mig i att vara impopulär.

Dagen idag började annars bra med planeringsmöte tillsammans med kommundirektör och näringslivschef.

Därefter träffade jag Patrik Hansson från Karlskrona som hade skolpolitiska överläggningar med vår ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Patrik är alltid positiv och konstruktiv och en genuin och god partivän och kamrat.

Eftermiddagen tillbringade jag i möten och telefonsamtal med människor som är besvikna på kommunen och på mig och därmed inte lika positiva. Åtminstone inte i våra relationer. Det ingår dessvärre också i uppdraget.

Därefter var det dags för en första diskussion om budget 2013 tillsammans med Bromöllas kommunledning och vårt gemensamma kommunalförbund. Somliga menar att vi skapat ett "jätteförbund" men man får ha i minnet att Sölvesborgs och Bromöllas kommuner tillsammans fortfarande är mindre än exempelvis Karlshamns kommun.


Sent hemma hann jag se en kort stund i slutet av debatten mellan Magdalena Andersson och Anders Borg i Aktuellt. Jag såg inte så mycket och betraktas knappast som objektiv men jag tycker att Magdalena är mycket duktig och gör bra ifrån sig. Borg däremot känns nu dryg och pampig och märkligt nog avkräver han oss på svar om hur vi vill göra om vi eventuellt får bilda regering om två och ett halvt år istället för att svara på hur HAN och hans regering vill göra nu när de faktiskt styr landet.


I Twitterflödet kan man se högermänniskornas frustration när de lipar ut att de söker svar hur S ska lösa alla samhällsproblem. Hantera det ni kan nu istället!


Rättegången mot den fasansfullt ondsinta människan i Norge har jag tack och lov inte hunnit bevaka. Det är uppslitande att bara tänka på det.


Jag rekommenderar dock gärna läsning av (morgon)dagens krönikör Elina Gustavsson i Sydöstran på detta tema- Länk till Elinas krönika


Mest ledsen är jag idag faktiskt för att jag än en gång missade min sons fotbollsträning. Fotboll är just nu det enda som betyder något för honom. Och innan han somnade berättade han ingående för mig om mål och dribblingar och räddningar och passningsspel. Det är rätt uppenbart att han önskat min närvaro där.


Klockan går mot midnatt, den här datorn segar och krånglar och inlägget har fått skrivas om flera gånger efter strul. Vilken normal människa som helst hade bara gett upp men jag är envis och har förvånansvärt stort tålamod. Ibland.


Snart är det dock dags att avsluta dagen. Även morgondagen är lång och innehållsrik. Bland annat ska jag åka med omsorgsverksamheten till Malmö för att i SKLs regi delta i dialog om att styra för resultat.