måndag 19 mars 2012

Reaktioner om politiskt hat

Oj vad många reaktioner jag har fått efter mitt förra blogginlägg: "Var och när går gränsen"


Nu blev jag istället orolig att brevskrivaren skulle råka ut för någonting så jag tog bort hans namn.

Jag vill betona att jag inte känner mig hotad. Och att avsändaren förmodligen inte i sin vildaste fantasi tänker sig att avliva någon.

Men jag tycker att politiskt hat är en viktig fråga att belysa. Ett e-mail kan med ett enkelt knapptryck hamna i flera hundra mailboxar och spridas vidare i oändligt antal.

Någon gång kan ett illa valt ordval hamna helt fel. Och uppmaningen att avliva politiker kan tas på allvar - av någon som mår väldigt dåligt och som inte har spärrar. Det borde vara naturligt för alla vuxna människor att inte uttrycka sig så.

Avsändaren kallar sig Moderat, därför tror jag att hatet är mer politiskt än personligt. Men jag vill gärna betona att han inte har några uppdrag för Moderaterna - så de bör inte belastas för hans åsikter.

Vi som är politiskt engagerade älskar att diskutera och bryta åsikter. Vi diskuterar gärna med den som har en annan åsikt men skiljer på sak och person. Det är viktigt att aldrig tysta kritikerna eller censurera åsikter.

De flesta förtroendevalda har det som sin hobby. De bör bemötas med respekt för att de använder sin tid och sitt engagemang i viljan att förbättra.

Det här brevet var inget särskilt oroande för mig. Dessvärre tillhör det min vardag att motta olika former av hat. Jag har vare sig tid eller lust att lägga för mycket energi på det. Men jag tycker det är lämpligt att belysa politiskt hat och att sätta gränser.

Tack ändå för alla goda råd, alla samtal, synpunkter och värmande ord. Jag är inget offer men jag tror att värmen behövs hos avsändaren och andra likasinnade istället. När man låter hat och bitterhet ta så stort utrymme tror jag det finns ett stort behov av värme och kloka ord.