torsdag 9 februari 2012

Kommunens ekonomi

Många gånger får jag frågan var skattepengarna hamnar. Många verkar ha en uppfattning att just de inte får något tillbaka. Eller att det finns några (förmodligen politiker) som helt enkelt tar pengarna.

Därför har jag föreslagit att budgeten - som visar exakt vart pengarna tar vägen. Ska omarbetas i en enklare version och distribueras till alla hushåll i Sölvesborg.

Vi håller på nu att skriva texter. Oj vad svårt det är. Den "riktiga" budgeten är väldigt ordrik och full av fakta och information.

Kanske är det fler som vill läsa och fördjupa sig i kommunens budget?

Den finns förstås på hemsidan - Budget 2012

Skattebetalarna i Sölvesborg avstår 21.95 kr för varje hundralapp, men få verkar veta att det är skattemedel som finansierar verksamheterna.

Några exempel:

Avgiften för att nyttja en timme i simhallen är 30 kr per person. Men kostnaden är 1871 kr per timme. Alltså skattesubventioneras 1841 kr.

Avgiften för barnomsorg är i genomsnitt 9240 kr/år. Men kostnaden är i genomsnitt 123465 kr/ år. Alltså skattesubventioneras 114225 kr/år.

Detta och många fler exempel kommer så småningom i alla brevlådor i Sölvesborg. Jag hoppas det blir uppskattat och ökar intresset för kommunens ekonomi!