lördag 14 januari 2012

Petra blir sugen när man är aggressiv

"I sängen kan du riva sönder hennes kläder och smiska henne på rumpan..."

Gårdagens snackis var innebandylaget i Ängelholm som preppar sitt ungdomslag med sexistiskt taktikprat.

De flesta har fördömt, tagit avstånd, bett om ursäkt och menat att det var helt fel.

Men igår på nyheterna såg jag, flera gånger, en ansvarig man för föreningen (dock inte den aktuelle ledaren) säga att budskapet kan missförstås om man hör de de här texterna ryckta ur sitt sammanhang.

"Ryckta ur sitt sammanhang". Jag tror vi alla är kapabla att förstå i vilket sammanhang man skulle använda Petra, Jennifer och Sofia. Och vi har också alla förstått att killarna som detta taktikupplägg gäller är 14 år. Fjorton år!

Sexism Petra

Sexism Jennifer

Sexism Sofia

Det gör mig ännu mer ledsen och frustrerad när okunskapen är så stor hos ansvariga i föreningslivet.

Jag hoppas det bidrar till att föreningslivet och idrottssverige börjar diskutera de här frågorna på allvar.

Ärligt talat så är det inte enbart inom idrotten det här behöver diskuteras.

Vilka driver jämställdhetsarbetet framåt idag?

Inte särskilt många, inte i organiserad form i alla fall.

Överallt behövs större kunskap om hur man påverkar ett litet barn, exempelvis i skola, förskola och föreningsliv. När barnet kommer in med leriga jeans efter fotbollsmatch och läraren säger -ojdå, nu får mamma tvätta.

Det är först när man har den kunskapen som man kan välja hur man vill uttrycka sig.

Tillbaka till idrotten, så är jag mycket nöjd med att det är två förskollärare som tränar min sjuåring i fotboll. Det märks att de har kompetens för att ta hand om gråtande barn, att utveckla deras lek, deras motorik och att de vet hur barn lär sig och hur man kommunicerar till barn. Dessutom har de kompetens för bollövningar och fotbollsspelande. Men det kommer faktiskt i andra hand för små barn. Något som inte alla föräldrar begriper.

Den här veckan har jag klarat av tre interna partimöten. I måndags var det arbetarekommunens verkställande utskott, i torsdags arbetarekommunens styrelse och i fredags partidistriktets verkställand utskott.

När man följer media och opinionsundersökningar kan man tro att partiet och dess företrädare är helt handlingsförlamade och dränerade på energi. Tur att det inte är så här i Sölvesborg och Blekinge.

Här har vi mycket på gång!