tisdag 6 december 2011

En svart dag i Sölvesborg

Kommunstyrelsen avlöpte utan missöden och utan större debatt.

Det var årets sista sammanträde men det var flera år sedan vi slopade julbordsätandet. Idag var jag extra tacksam för det.

Det är en svart och dyster dag i Sölvesborg och Bromölla.

De tidigare varseln på Stora Enso Nymölla har nu blivit uppsägningar och samtidigt varslar LB Hus i Bromölla ett stort antal människor.

Vid Stora Enso Nymölla är det sammanlagt 140 arbetstillfällen som försvinner. Och vid LB hus är det 71 personer som varslas (varav 28 i Stockholm).

Närmare 200 arbetstillfälle försvinner alltså från grannkommunen där väldigt många av våra invånare har sin inkomst. Bromölla och Sölvesborg är redan hårt drabbade och lider av en redan hög arbetslöshet.

I förra veckan kom beskedet om att Försäkringskassan i Karlshamn, vår andra granne, ska flytta och 300 arbetstillfällen ska försvinna.

Arbetslöshet är alltid värst för personen det drabbar och den närmaste familjen. Det är inte bara det att man inte längre har ett arbete att gå till och att försörjningsförmågan minskar.

De senaste årens diskussioner om arbetslösa har också lett till att det ger skuld- och skamkänslor.

Det kan få konsekvenser för hela familjen, och ytterst kan det sluta med att man måste byta boendeort.

Det är alltså en tragedi, både för den enskilda personen och familjen, men också för samhället.

Sådana här stora uppsägningar får också konsekvenser för resten av näringslivet. Varje arbetstillfälle ger ytterligare arbetstillfälle. De anställda äter lunch, köper sin mjölk och sina skor någonstans, de går kanske till och med på bio.

Nu märker jag av en oro, liknande den som lamslog stora delar av näringslivet 2008, i de företag jag besöker i Sölvesborg.

Det är en dyster dag i vår kommun.