måndag 5 december 2011

Backa på arenakraven Lars Åke Lagrell!


Redan 2009 gick jag, tillsammans med ledande politiker i Degerfors, Åtvidaberg och Borlänge, ut i en debattartikel där vi starkt ifrågasatte Svenska Fotbollsförbundets krav på arenorna för att få spela elitfotboll.

Debattartikeln publicerades runt om i hela landet, här är en länk till Dalanyheterna

Sedan dess har debatten vuxit sig ganska stor i omfång och väldigt många instämmer i vår kritik.

Svenska Fotbollsförbundet och Lars Åke Lagrell vidhåller ändå sina orimliga krav och anser att arenaägarna får lösa investeringarna tillsammans med klubbarna.

I nedanstående debatt svarar Lagrell att "mina väljare" förmodligen vill fortsätta se "laget i sitt hjärta" i sin hemkommun.

Så långt är vi överens.

Men publiken har inte krävt att 80% ska vara sittplatser.

Spelarna i Mjällby AIF har inte uttryckt önskemål om att spela sina matcher inför sittande publik.

Föreningens klubbledning har inte krävt att dessa investeringar ska göras för att vårt goda samarbete ska fortsätta.

Det är Svenska Fotbollsförbundet som kräver detta. Och om de vidhåller sina krav så kommer dessvärre flera lag inte att kunna spela på sin hemmaarena.

Vi har redan investerat flera miljoner för att arenan ska uppfylla förbundets (inte publikens, inte spelarnas, inte klubbens) krav. Sölvesborgs kommuns skattebetalare har investerat i elljus, ny gräsplan med värmeslingor, studio, ny läktare mm.

Det ska också sägas att vi har har mycket stor glädje och marknadsföring av att ha ett allsvenskt lag. Jag vill inte att det ska framställas som att det är en belastning med ett allsvenskt lag.

Tvärtom!

Med Mjällby AIF i allsvenskan så visar de att drömmar går att nå. De ger barnen och ungdomarna i vår kommun och i närområdet förebilder och hjältar som de kan se livs levande, varje dag, i vardagen.

Men om vi ska göra fler investeringar på Strandvallen, så vet jag att föreningen och spelarna och ungdomslagen har helt andra önskemål än att 80% ska vara sittplatser.

Idag har frågan återigen aktualiserats genom min medverkan i TV4 och Lagrells svar på min kritik.

Kolla länken längre ned.

Inslaget på TV4s hemsida

Lagrell svarar på TV4