tisdag 8 november 2011

Är det lokala näringslivet verkligen av ringa betydelse?

Svar: NEJ!

Jag sitter kvar i Stadshuset och pillar med budget. Det går dock inte så bra, jag känner mig ofokuserad och koncentrationen bryts hela tiden.

Men inte av wordfeud som ni kanske tror. Spelet som "alla" människor tycks beroende av. Jag laddade också ned. Men jag fastnar inte. Märkligt.

Jag brukar alltid bli besatt av det jag väljer att göra. Det är PÅ eller AV. Här är det alltså AV.

Jag skulle ha varit i Stockholm på SKL-kongress, av olika skäl fick jag meddela förhinder att deltaga. Då blev det istället möjligt för mig att vara med på ett arrangemang med Startveven och det lokala näringslivet ikväll. I sista stund blev det inställt så då blev istället möjligt för mig att pilla med budgeten.

Men det gör jag alltså inte.

Av en händelse fastnade jag i en artikel i Sydöstran, som publicerades den 29 oktober, när vi presenterade kommunens nya näringslivschef.

En av frågorna som reportern ställde var vilka som är de största arbetsgivarna i kommunen, alltså var de flesta jobbar. Kommunchefen (tror jag det var) svarade faktaenligt att kommunen är den största arbetsgivaren, TitanX men att vi också har utpendling i och med stora arbetsgivare utanför kommunen som sjukhusen i Karlshamn och Kristianstad, Stora Enso i Nymölla och Volvo i Olofström.

Så här stod det som avslutning i artikeln: "Ekonomiskt sett är det lokala näringslivet av ringa betydelse. Skatteintäkterna får kommunen
främst av människor som arbetar inom offentlig sektor, och åt Stora Enso
och Volvo som finns utanför kommunen"

Jag tänkte då att jag skulle bemöta de där raderna.

Det där är något som ofta diskuteras, varifrån kommer kommunens skatteintäkter och vem tar hand om företagens skatt.

I ett avseende är det förstås rätt.

Kommunens skatteintäkter kommer från de som är mantalsskrivna i kommunen. Om de har sina arbetsplatser utanför kommunen så kan man påstå att skatteintäkterna kommer utifrån.

Företagen betalar inte skatt till kommunen.

Men att de är av ringa betydelse är ett mycket felaktigt påstående, särskilt i Sölvesborg eftersom så många som fler än 1500 företag finns. De flesta är enmans- och fåmansföretag.

På så sätt kan man ju säga att de flesta har sin försörjning från de små privata företagen i kommunen.

Om man frågar efter den största arbetsgivaren, får man ett svar som utgår från vilken arbetsgivare som har flest anställda.

Men om man slår ihop alla småföretagare och deras anställda så är de ännu fler.

Är ni med?

Slutsatsen och raderna som jag citerade ovan är alltså artikelförfattarens, men jag tycker det är vanskligt att skriva så i en artikel där kommunala företrädare uttalar sig. Som om påståendet kom ifrån kommunens företrädare.

Ett ämne att återkomma till...

Vill ni fördjupa er i statistik, visserligen såg jag att siffrorna är gamla men i alla fall...