måndag 12 september 2011

Wolgast

Jag har varit i Wolgast i fyra dagar.

Uppkopplingen var bedrövlig så trots mina ansträngningar lyckades jag inte blogga därifrån.

Jag lyckades inte läsa hemmatidningarna eller mail heller.

Tro mig att jag försökte!

Fyra dagar är lång tid att vara hemifrån men vi har haft fantastiska dagar - långa, intensiva, intressanta, tröttande och soliga.

Vår vänort i Tyskland - Wolgast, håller just på att genomföra en kommunsammanläggning med två andra mindre kommuner. Därför höll de stor invigningsfest och samtidigt passade vi på att fira att vi varit vänorter i 20 år.

Kommunsammanläggningsdiskussioner påminner om liknande diskussioner runt omkring mig. De uttryckte det själv som ett arrangerat äktenskap, det var inte av kärlek, men de måste.

Vi var en stor svensk delegation som var på besök.

Här har vi Jeppe Johnsson utanför det gamla rådhuset i Wolgast. Därinne finns ett "Sölvesborgsrum" med fina möbler som är designade av vår förre stadsarkitekt Jan Lagerås.

Rathaus

I flera timmar var vi ute med en tvåmastad segelbåt. Med på båten fanns många av deras viktiga representanter och fullmäktigeledamöter. Vi hann med många viktiga samtal som förhoppningsvis leder till resultat. Och tänk att jag fick umgås med en livs levande fiskaregubbe.

Fiskaregubbe

Vi åt förstås fiskskoppa på båten. Kommundirektören ser skeptisk ut när Larsen har ordet.

Samtal

Det viktiga Peenevarvet som har utbyte med varvshistoriska föreningen i Sölvesborg. Ett tag var det nära åtta tusen anställda på varvet, nästan alla invånare hade sin tjänst där. Nu är det fyra hundra anställda kvar och uppsägningar pågår hela tiden. Även svenska båtar inne på varvet minsann.

Peenevarvet

Vi kan definitivt inte klaga på hur vi blivit utfodrade under resan. Här var det kaffepaus i en kupol flera meter över marken.

Kaffepaus

Musikgruppen Malenka gjorde oss så otroligt stolta när de bjöd på en timmes musikunderhållning. De gjorde såklart succé och det blir svårt att överträffa detta.

Malenka

Wolgast har fler vänorter. Här är det den polska delegationen från Karlino som överlämnar en tavla i gåva till invigningen.

Polsk gåva

Och här är delar av den svenska delegationen framme och invigningstalar och samtidigt marknadsför Sölvesborg (våra turistbroschyrer gick åt som smör i solsken).

Svensk gåva

Kommundirektören demonstrerar gåvan för Wolgast borgmästare. Det blev en mycket, mycket uppskattad gåva - en bänk i granit från Sölvesborgskonstnärerna Thoms & Nilsson.

Thoms & Nilsson

Per-Olov hittade en ny kelgris

Kelgris

Så här fint bodde vi!

Schilfhaus

Tack för den här gången!