onsdag 24 augusti 2011

Billigare pizza eller behålla kvaliteteten i äldreomsorgen

Det som händer i USA och resten av världen får stor påverkan på oss i Sverige och våra offentliga verksamheter. Ingen kan leva i en liten bubbla och tro att vi är oberoende av omvärlden.

När USA mitt i sommaren fick sänkt kreditbetyg så börjar alla ekonomier att svaja. Även den svenska.

I förra veckan kom den skatteprognos som vi har väntat på med oro.

För vår del handlar det om minskade skatteintäkter (jämfört med förra prognosen) med nästan sju miljoner kronor. Det kan tyckas lite när hela omslutningen är på 800 miljoner. Men varje krona är redan prövad, granskad och prioriterad och prioriterad en gång till.

Vårt budgeterade överskott är 1'7 miljoner kronor, om vi ska ligga kvar på det måste vi alltså "hitta" sju miljoner inne i verksamheterna.

Vi är inte ensamma om det här, de flesta kommuner och landsting sitter nu med helt andra budgetförutsättningar än vad som planerades för innan semestern. Flera kommuner tappar dessutom invånare och därmed skattebetalare.

Scenariot känns igen från 2008, på väldigt kort tid rasade ekonomin och varje gång det kom en ny skatteprognos så blev förutsättningarna sämre. Och även då startade krisen i USA.

Regeringen backar nu på att införa ytterligare ett femtielvte skatteavdrag. Smart drag av dem. De har nämligen ingen majoritet för det i riksdagen. En parlamentarisk härdsmälta orkar inte Reinfeldt med så han kallar det för ansvar och backar från det som tidigare var det enda och mest effektiva sättet att skapa fler jobb.

Men sänkt restaurangmoms blir det. Kanske. Finns det majoritet i riksdagen för det?

Jag har inget emot billigare mat på restaurangen förstås. Men blir det så? Och vilka har råd att äta på restaurang?

Och vad föredrar du att regeringen prioriterar, två kronors billigare pizza eller att barnomsorgen och äldreomsorgen inte riskerar personalneddragningar.

Det är nu det är dags att visa ansvar Fredrik Reinfeldt.

Vi kommer naturligtvis att ta ansvar för Sölvesborg. Vi ska presentera och få majoritet för en budget i balans.

Det innebär att vi måste ta bort sådant i verksamheterna som vi tidigare varit överens om att vi vill prioritera.