fredag 10 juni 2011

Tre års besiktning - Inte godkänd

Idag är Johanna kallad till 3-årsbesök på Barnavårdcentralen.

Bifogat med inbjudan finns ett grönt formulär. Tre sidor med frågor om mitt barn som ska besvaras.

Det är påstående av typen:
"Hoppar på båda fotsulorna utan att tappa balansen"

Svaret måste bli "stämmer inte", men jag vill gärna berätta att hon nu sitter helt själv utan problem och att hon nyligen lärt sig rumphasa och tar sig fram vart hon vill. Hoppa på fotsulorna har hon aldrig önskat sig helt enkelt.


"Sparkar boll"

Även här måste vi dessvärre svara "stämmer inte". Men då måste vi förstås komplettera med att så fort hon hör bra musik så dansar hon med huvudet, och ibland kompletterar hon huvuddansen med att stampa takten med foten.


"Benämner föremål och utför enkla instruktioner, t ex sätta nallen på stolen"

Suck. Jag måste tyvärr göra BVC besviken och än en gång svara "Stämmer inte". Vi har helt enkelt inte kommit dit ännu. Men hon "blinkar" med händerna (som i Blinka lilla stjärna) när hon vill sjunga. Och hon pekar mycket tydligt och komplettera med ett bestämt -Ööhh, mot sin CD-spelare när hon vill lyssna på skivor.


"Barnet börjar klä på sig själv"

Nix pix. Inte ens i närheten. Men hon har nyss lärt sig ta av sig blöjan själv om hon inte har några byxor på sig. Detta gillar hon särskilt när det är bajs i blöjan och när hon ligger i sin säng.


Min dotter är gravt utvecklingsstörd. Kombinerat med svåra fysiska handikapp. Det är smärtsamt att skriva så. Men det är sant. Och därför passar hon inte in i BVCs treårsmall.

Men hon utvecklas varje dag, långt mer än vi trodde, och vi är så glada och stolta över hennes framsteg och berömmer varje gurgel. Så snälla BVC låt oss slippa förklara varför hon inte "sätter samman meningar med tre eller flera ord".

Förresten har hon nu (igår) för första gången satt sig upp i sängen!