tisdag 18 januari 2011

Konsulter på Kiviks marknad

Igår presenterade Radio Blekinge en undersökning som hade gjorts av hur e-demokratin fungerar i Blekinges kommuner.

Ni kanske reagerade som jag och några till?

På vilkens uppdrag hade mannen undersökt detta? Och varför var det vissa aktiviteter som inte gälldes? Varför hade inte frågat några medborgare?

Hans undersökning grundade sig helt och hållet på vilken teknisk plattform kommunerna använder och vilka tekniska tjänster man där erbjuder invånarna (tjänster som kommunen i sin tur betalar för att köpa in och använda).

Föga förvånande visade det sig att den undersökande konsulten säljer dessa tjänster som han påpekade att bland annat Sölvesborgs kommun saknar.

Den som vill köpa dessa tjänster kan glida in på hans hemsida här.

Det är inget brottsligt i att en konsult vill sälja sina tjänster och varor, inte alls. Men att det redovisas som att undersökningen görs ur "ett medborgarperspektiv" och att Radio Blekinge inte alls redovisar konsultens egenintresse, känns faktiskt lite sisådär.

Nu har jag inte tid att sitta här mer. Det är dags för årets första näringslivsutskott, därefter årets första arbetsutskott, sedan företagsbesök och därefter årets första sammanträde med kommunstyrelse. Ett nytt år och en ny mandatperiod ligger framför oss med nya ledamöter. Spännande helt enkelt!