torsdag 21 oktober 2010

Till alla lärare

I dag fick jag ett mycket tänkvärt brev som berörde mig mycket. Läs:

Hej!
Jag heter Erica Hallbäck och jag kommer från Slöinge. Grundskolan gick jag i Falkenbergs kommun och gymnasiet i Mölndal. Ett litet tag innan jag tog studenten i våras skrev jag ett brev som jag såg till mailades ut till alla lärare på skolan. Efter mycket bra reaktioner på det skulle jag önska att det på något sätt kunde skickas till alla skolor i Sverige, så att alla lärare skulle kunna få läsa det.
Därför skickar jag detta nu och undrar om kommunen på något sätt skulle kunna skicka ut det till skolorna i Sölvesborgs kommun.
Så här var mitt brev:


Kära lärare!
Kan ni vara snälla och lyssna och ta till er för en enda gång skull? Bara en sista gång.
Jag slutar snart, så det här rör inte mig så länge till, men jag vill rädda alla andra från att behöva ha det som jag har haft det under hela min skoltid.

Det enda jag vill är att ni ALLTID delar grupper när det ska vara grupper. Det spelar ingen roll om det är en kort diskussionsuppgift på lektionen eller ett längre arbete som ska göras. Om det ska vara två-och-två eller många.
För den (jag) som inte har några kompisar är det lika jobbigt oavsett vad det gäller. Att alltid bli ensam kvar är inte roligt. Jag mår dåligt inför varje lektion där jag inte vet vad vi ska göra – tänk om det ska vara grupper.

Jag vet att många klagar när ni delar in. Det är enkelt löst – om alla får en kompis i sin grupp kan de inte gnälla. Det gör alla nöjda, eftersom de som jag inte behöver ha det jobbigt och bli lämnade. Det räcker att ha det så på rasterna, där ni inte kan påverka.
Ni ska inte fråga om klassen klarar av att dela in sig själva. Då säger alla med kompisar ja, och de gånger jag har protesterat blir alla sura.

Jag bestämde mig för att skriva detta efter dagens utvärdering. Jag tog mod till mig och tog upp detta som en negativ sak. Läraren sade ”Det är vi nog dåliga på, det ska vi tänka på”. Efter några minuter sade samma lärare ”Diskutera detta i grupp”.
Som ett exempel på hur det kan vara kan jag säga att jag den här gången (jag gör lite olika) satte mig med några i klassen. De vände sina stolar bort från mig.
Jag tror inte att ni hade velat ha det så här själva. Låt ingen annan ha det heller då!


Erica Hallbäck