torsdag 28 oktober 2010

Finns det ingen "faktakollare" i denne mans verktygslåda?

Jag brukar ta mig friheten att kritisera eller påpeka för journalister när jag tycker att det finns faktafel eller något annat fel i deras texter.

Det hjälper förstås inte. Och jag är väl medveten om att de har sitt jobb att sköta. Och jag har mitt. Jag respekterar de flesta journalister jag har haft med att göra och jag vet att de jobbar hårt för att hitta bra nyhetsvärde, kolla fakta och samtidigt ge läsarna något intressant att prata om.

När jag påpekar något som jag tycker blivit fel så tycker jag att det också är ett sätt att visa respekt. Jag lägger ned tid på att läsa deras alster och tar mig också tid att reagera.

Häromdagen höjde jag dock mer än en gång på ögonbrynen. Det var när jag läste "Södermanlands Nyheter" på webben. Visserligen så var det på ledarsidan. Och ledarsidans skribenter får och ska "tycka". En blå ledarsida ska tycka blått och en röd ledarsidan ska tycka rött. De behöver inte bry sig om att vara korrekta. De ska ha åsikter. Därför tycker jag, förstås, att det är mycket trevligt att läsa olika ledarsidor. Somliga får mig att vilja kasta porslin omkring mig, men jag gillar ju när det väcker känslor.

Denna var dock på gränsen. Tycker jag.

Ledarskribenten raljerar över Sölvesborg. Utan någon som helst insikt så skriver han en krönika som får rubriken "Cykelvägen till helvetet". I den berättar han att stackars Sölvesborg är mest känt för att Jimmie Åkesson är uppvuxen i närheten och för att ungdomsarbetslösheten är dubbelt så hög som i Bromölla. FEL - kännedomsanalyser som vi har gjort visar att de som överhuvudtaget känner till Sölvesborg förknippar kommunen med Sweden Rock Festival och Mjällby AIF. Jimmie Åkesson är dessutom uppvuxen, inte i närheten, utan i Sölvesborg. Och Sölvesborg har inte dubbelt så hög ungdomsarbetslöshet som Bromölla.

Han fortsätter med att de senaste årens företagssatsningar har gått käpprätt åt fanders och att Sölvesborg är en i raden av svenska krisorter. Han verkar inte ha en aning om att lilla Sölvesborg har fler företag per invånare än vad Gnosjö har (1500 företag på 16800 invånare), att Sölvesborg har en positiv befolkningsutveckling och en liten kommun som har rykte om sig att vara offensiv och expansiv och med stark ekonomi.

Vidare förklarar han att Sverigedemokraterna fick 11,7% i kommunvalet eftersom folk inte längre litar på sossarna i kommunen. Han har troligen missat att studera valresultatet som visar att Socialdemokraterna fick fler röster 2010 jämfört med 2006 och att det är de borgerliga partierna, inte de rödgröna, som förlorar ett mandat till SD.

Han försöker också ironisera över vår dialekt, tror jag, eller vad tror ni det här betyder: ”Vår ska alla möslimer jåbba? I gresbranschen, äller?” I och för sig ett ganska kul tilltag. Men jag vet inte om jag förstår det helt och fullt. Kanske är det därför jag tycker det är kul.

Till sist avslutar han med att berätta att politikerna är helt vilsna och har tagit beslut om att samtliga kommunanställda ska använda cykelhjälm och att det är obligatoriskt.Suck. I måndags beslutade Kommunfullmäktige om en ny Fordons- och resepolicy. I den finns det en hel del text som att man uppmuntras välja tåg istället för flyg när det är möjligt och cykel istället för bil när det är möjligt. För den som vill cykla så tillhandahåller arbetsgivaren cyklar. Till detta korta stycke finns en mening där man uppmanas att använda cykelhjälm.

Jag har naturligtvis mailat skribenten och frågat hur han kunde få det till att det var ett obligatoriskt krav och en massa andra frågor. Jag har också berättat att Sölvesborg har många tuffa utmaningar men också otroligt många fördelar.

Till svar fick jag att hans krönikor brukar vara "lite spetsiga till sin karaktär".

Grrr....

Nu uppmanar jag alla som älskar Sölvesborg att bomba skribenten med sina åsikter.

Ni hittar krönikan här, där kan man kommentera och finna mailadressen till skribenten Lars Kriss.