tisdag 12 oktober 2010

Äldreomsorgen i Sölvesborg

Om man har läst tidningarnas skriverier om äldreomsorgen i Sölvesborg de senaste dagarna så kan man knappast tro att det här är den näst bästa kommunen att bo i för äldre, enligt medborgarna själva.

I helgen fick vi nationell uppmärksamhet efter att BLT skrivit att äldre måste kissa på fasta tider. Artikeln är i och för sig korrekt, men rubriken kanske är något missvisande.

När jag nu har förhört mig om det här projektet så visar det sig att det är en del i förbättringsarbetet för bättre livskvalitet, de anställda ska påminna vårdtagarna på fasta tider om att det kan vara dags för toabesök. Dels för att vårdtagarna ofta inte tänker på det själva och kanske har vant sig vid att istället använda blöja, men också för att personalen absolut inte ska glömma bort att ställa frågan. Likadant som vi gör med våra små barn när vi vänjer av dem vid blöja. Det är alltså inte förbjudet att kissa på andra tider. Och det är inte heller nödvändigt att kissa på fasta tider. DET är projektet. OM det sen visar sig att någon personal eller anhörig har missförstått eller missbrukat det här. Då är det synnerligen beklagligt. Men i mitt tycke kunde rubriken lika gärna handlat om förbättringsarbete på Slottsgården.

Äldre måste kissa på fasta tider - BLT

Och nu har nattpersonalen på Gerbogården reagerat och beskriver att de behöver mer personal på natten. Stefan Filipsson som är omsorgschef och Roine Olsson som är ordförande för omsorgsnämnden har mycket riktigt beskrivit att det behövs mer personal. Och äskat mer pengar. Precis som de lovat. Budgeten tas i november och innan dess kan ingen få besked om hur det blir nästa år. Men de extra pengarna för nattpersonal på Gerbogården finns med i diskussionerna. Det lovar jag.

Gerbogårdens nattpersonal protesterar - BLT

"Detta är ohållbart, hjälp oss" - Sydöstran