onsdag 22 september 2010

Onsdagsräkning

Nu är det onsdag och vi är några som väntar spänt på "onsdagsräkningen". Det är alltså de allra sista rösterna som har kommit in.

Det är dels ungefär 150 st som har röstat på medborgarkontoret på valdagen. Och så är det väl nästan lika många som har röstat utomlands på sin ambassad om man är boende utomlands eller möjligen på semester. De som är boende utomlands och skrivna där får vanligtvis inte rösta till kommunvalet.

Det är alltså ytterligare nästan 300 röster som ska räknas här i Sölvesborg i dag. Det kan förändra antalet mandat per block men knappast majoritetsförhållanden.

Så här ser det nämligen ut just nu:

Socialdemokraterna 21 mandat

Vänsterpartiet 2 mandat

Miljöpartiet 2 mandat

Rödgröna: 25 mandat

Moderaterna 13 mandat

Centerpartiet 2 mandat

Folkpartiet 2 mandat

Kristdemokraterna 1 mandat

Borgerliga alliansen: 18 mandat

Sverigedemokraterna: 6 mandat

Man ser enkelt att det rödgröna blocket är överlägset störst och att det är ett rödgrönt styre väljarna vill ha i Sölvesborg.

De röster som ska räknas under denna dagen kan innebära att vi förlorar ett av våra 25 mandat till den borgerliga alliansen så att de får 19 mandat.

Men även med ett sådant resultat så är de rödgröna överlägset störst:

Rödgröna: 24, Borgerliga alliansen: 19, Sverigedemokraterna: 6

Jag vill se ett majoritetsstyre i Sölvesborg, och jag tycker att väljarna har varit tydliga med att de vill ha ett rödgrönt styre i Sölvesborg. Lika tydliga var väljarna till riksdagen med att man INTE vill ha ett rödgrönt styre. Därför förvånade det mig mycket när jag i dag läste i lokaltidningen att Moderaten Jeppe Johnsson kan tänka sig att styra Sölvesborgs kommun i minoritet. Alltså med sina 18 eller 19 mandat mot våra 24 eller 25. Då har man inte alls lyssnat på vad väljarna har framfört.