tisdag 7 september 2010

Om minkar bland annat

Vi har haft budgetberedning OCH valdebatt i dag.

Debatten var roligast!

De tre huvudämnena var minknäringen i Sölvesborg, hur Sölvesborg ska växa och hur vi ser på valfrihet inom skola och barnomsorg.

Minknäringen fick mest uppmärksamhet och längst tid i debatten. En fråga som inte avgörs här i kommunen men som naturligtvis är en lokal angelägenhet.

Mitt parti vill stärka kontrollerna och djurskyddslagstiftningen, våra samarbetspartier vill ha ett näringsförbud.

Alliansen har föreslagit att en utredning ska göras som lägger fram ett nytt förslag och som kan förebygga vanvård. Det är lite mer avvaktande men inte särskilt tydligt.

Alliansen flyttade djurskyddsinspektörerna från kommunen till staten och passade samtidigt på att göra en besparing så att endast hälften av inspektörerna försvann.

Frågan splittrar flera partier, inte minst mitt eget. Vår riksdagskandidat, Peter Jeppsson har slagits mycket FÖR näringen och fört fram sakliga argument. Andra partikamrater är för en avveckling.

Moderaten Jeppe Johnsson bröstar upp sig och säger att man ska rösta på Moderaterna för att rädda minknäringen. Men sanningen är att han inte har någon sådan röst i riksdagen längre. Han är numera lokalpolitiker. Moderaternas förstanamn i Blekinge heter Annicka Engblom, och hon har en helt annan uppfattning om minkfarmarnas vara eller icke vara.

Lyssna själv!