onsdag 8 september 2010

Finn Fem Fel

I dagens BLT fick Moderaten Jeppe Johnsson utrymme att, på inte mindre än fem ställen, i samma artikel säga att han vill förbättra företagsklimatet i Sölvesborg.

Om man inte har så mycket att säga kan man säga samma sak om och om igen, eller?

Det är bra att Moderaten vill att vi ska få ett bättre företagsklimat, men det är synd att han endast berättade för BLT hur han ska lyckas med det. När han fick frågor under radiodebatten så hade han inga svar, trots att frågan upprepades flera gånger och man bad honom konkretisera.

Jeppe har inte heller lagt ett enda förslag på näringslivsutskottet som handlar om företagsklimat eller något annat heller för den delen.

I dag läser jag förvånat att han ska bjuda hit Svenskt Näringsliv för att diskutera resultaten av deras enkät.

Det är sorgligt att behöva berätta det, men det har vi redan gjort. Har Jeppe så kort minne?

Undersökningen som Jeppe hänvisar till är Svenskt Näringlivs ranking, den går endast ut till deras egna medlemmar och består av tre delar.

Den ena delen betygsätter kommunen bland annat vad gäller skattesats (hög skattesats - dåliga betyg)

Den andra delen betygsätter kommunen genom hur många privata skolor, förskolor och omsorgsverksamheter man har (kommunala verksamheter - dåliga betyg)

Den tredje delen består av företagarnas egna upplevelser av kommunens service och kontakten med tjänstemän och politiker. Den är den mest intressanta för mig, men det är inte den som blir tongivande i undersökningen.

Svenskt Näringslivs råd till Sölvesborgs kommun var bland annat att anordna fler mötesplatser, frukostmöten, näringslivsdagar etc. Vilket vi också har gjort. Och så klart, sänka skatten och privatisera mera. Då får vi bättre betyg i deras undersökning.

Rankingen som Jeppe hela tiden vill lyfta fram var inte lysande för Sölvesborg, men vi hade i alla fall klättrat uppåt sexton placeringar.

Och i många andra undersökningar, som dessutom är objektiva så får vi betydligt bättre omdömen. Det betyder inte att vi inte ska lyssna även på företrädarna för Svenskt Näringsliv.

Läs gärna mer om vad jag skrev om detta i maj

Det är bara att gratulera Moderaten Johnsson att han fick detta utrymme i dag. Vi Socialdemokrater har konkreta förslag och löften om vad vi vill förbättra när det gäller näringslivet i Sölvesborg. Jag blev inte svarslös av frågan, jag kunde enkelt förklara hur och vad vi vill. Men det är kanske bättre att berätta det efter en debatt, och enbart för tidningen.

Om jag varit reporter så hade jag nog rapporterat att vare sig KD, C eller M kunde svara på vad de vill göra och hur. Och att de blev så pinsamt svarslösa, gång efter gång.