söndag 1 augusti 2010

Söndag: Gudstjänst - Ambassadörbesök - Opera

Det blev ingen slappesöndag. Istället blev det en väldigt intensiv dag efter alltför få timmar sömn. I kväll blir det tidigt i säng. Tror jag.

Jag började morgon med att besöka en Gudstjänst med Rumänsk-Ortodoxa församlingen. Den hölls i kapellet vid en av kyrkogårdarna. Men snart påbörjar de byggandet av en egen kyrka här i Sölvesborg. Jag förstår att det kommer att kännas stort och högtidligt att ha en egen lokal. Det är rätt mycket förberedelser för att förbereda lokalen för sina egna ritualer.

Det var människor i alla åldrar på Gudstjänsten, och även om jag inte förstod ett ord av vad som sades så var det en högtidlig och intressant stund.

Rumänsk Ortodox högmässa

Prästen

Efter Gudstjänsten (som varar ganska länge) tog jag mig till Stadshuset. Där tog jag emot den Rumänska ambassadören och hennes make. Peter Jeppsson, som är ordförande i riksdagens svensk-rumänska vänskapsförening var värd för dagen.

Vi pratade mycket om den status som Sölvesborg nu har i Rumänien och hur vi kan använda den för entreprenörsutbyte och turism. Spännande fortsättning följer...

Ambassadörbesök i Sölvesborg

Rumäniens ambassadör i Sverige (i mitten) Raduta Matache. En mycket vänlig och intresserad kvinna.

Efter detta högtidliga besök skyndade jag till Nogersund och åkte färjan till Hanö. Där upplevde jag för första gången opera vilket var en positiv upplevelse.

Opera på Hanö

Efter operan bjöds vi på kaffe och kakor hemma hos Majbritt och Bengt Mattisson. Det var angenämt på många sätt. Gott kaffe, trevliga diskussioner, lugnt och stilla.

Sen tog vi färjan hem igen och nu är jag hemma och har massor att göra så det är bäst att jag sätter igång!