fredag 27 augusti 2010

Dagens förklaring

Nu ska jag kommentera en del som rapporterats från Sölvesborg i lokaltidningarna de senaste dagarna:

I går presenterades att Sölvesborgs medborgare är väldigt nöjda med sin kommun, både att bo i , med kommunens verksamheter och med möjligheten att påverka.

Läs mer

Sydöstran

BLT har tyvärr inte lagt ut artikeln på nätet,

däremot har de i dag lagt ut en annan artikel om en SCB-undersökning som handlar om kommunernas överskott

Artikeln fick den "smickrande" rubriken; Sölvesborg har Blekinges sämsta ekonomi

Att inte göra stora överskott är inte detsamma som att man har dålig ekonomi.

I artikeln står att jag vill likna kommunens budgetering med att driva ett företag.

FALSKT!

Jag sa precis tvärtemot. Det går INTE att jämföra kommunens ekonomi med ett företags, åtminstone inte i ett avseende och det är resultatet vid årets slut.

Ett företag har naturligtvis som mål att få överskott vid årets slut och samla pengar för framtiden för att använda i sämre tider. Precis som i privatekonomin.

En kommun får inte använda sitt överskott vid framtida dåliga tider.

Därför har vi de senaste åren, (i viss strid med god revisionssed) när vi sett att prognosen pekar mot stora överskott, valt att amortera av vår pensionsskuld. Detta minskar vår driftskostnad med hundratusentals kronor om året. Men minskar såklart överskottet.

Vår Socialdemokratiska uppfattning är att om en kommun gör alltför stora överskott år efter år så använder man inte skattemedlen rätt. Då ska man istället sänka skatten alternativt göra mer och bättre verksamhet för pengarna.

Sen är jag också övertygad om att de båda presenterade undersökningarna hänger ihop. Vi använder skattepengar till att göra verksamhet istället för att lägga pengarna i en kassakista som är låst. Detta gör att våra invånare blir nöjda med den utförda verksamheten.

Jag har inte heller sagt att man kan tolka statistiken på olika sätt. Däremot kan man förstås använda den på olika sätt. Man kan redovisa den så som BLT har gjort, som att Sölvesborg har sämts ekonomi.

Eller kan man säga att Sölvesborgarna får mest för pengarna.

Jag skulle rekommendera BLT att gå in och titta på Sölvesborgs kommuns soliditet och jämföra den med resten av landets eller övriga Blekinge kommuner. Det är ett bättre mått på hur god eller dålig ekonomi en kommun har än att jämföra det senaste årets överskott.

När ni ändå kollar soliditeten, så håll ett extra öga på vår pensionsskuld som vi väldigt flititgt amorterar av på. Hur gör övriga kommuner?