onsdag 7 juli 2010

Om fluorsköljning

Under nästa mandatperiod vill vi fokusera mycket mer på kost och hälsa för våra barn och ungdomar i skolåldern. En detalj i detta hälsoarbete är att vi vill återinföra fluorsköljning för alla barn i grundskolan.

Detta tyckte media var en kul nyhet, och det tycker vi med, därför rapporterades det flitigt under tisdagen och onsdagen att Socialdemokraterna i Sölvesborg går till val på att återinföra fluorsköljning.

Det blev blandade reaktioner men mest positivt. Det tycker vi förstås är kul.

Därför blir jag förvånad när jag i dagens BLT läser att tandvårdschefen i Blekinge säger (citat): "Det är inget unikt. Det blir lite missvisande att lägga fram detta som en nyhet då vi redan har aktiviteter tillsammans med skolpersonal i länets skolor" i artikeln skrivs också att tandvårdschefen säger "Att enbart erbjuda fluorsköljning tror Bergevi inte på. Forskningen visar att sköljningen ska kombineras med information för att få bästa resultat".

Om vi får ett politiskt beslut på att alla elever i grundskolan regelbundet ska fluorskölja kunde man annars tro att tandvårdschefen i Blekinge skulle uppskatta och applådera en sådan insats. Inte försöka förminska den.

Nu är ju inte fluorsköljning det enda vi vill göra på området kost och hälsa för barn och ungdomar. Men mer om det kan ni läsa i vårt kommunala handlingsprogram eller prata med oss om det helt enkelt. Vi finns i dag nere på sommarmarknaden i vår Socialdemokratiska bod. Där bjuder vi också på kaffe!

Du kan få ett eget exemplar av vårt kommunala handlingsprogram om du mailar till mig på helene.bjorklund@solvesborg.se