tisdag 22 juni 2010

Vem ger Jeppe Johnsson så dåliga underlag?

I går stod de borgerliga företrädarna i kommunfullmäktige och berömde hur bra det går för Sverige, Blekinge och Sölvesborg.

Jeppe Johnsson berättade att Sverige är bäst i klassen, i alla ämnen. Och allt blir bara bättre och bättre dag för dag. Men han anser ändå att ekonomin är så dålig så att vi måste sluta investera här i Sölvesborg. Istället ska vi underhålla våra fastigheter bättre(???).

Alltså... jag trodde inte jag skulle behöva förklara det. Men det är ju inte så att man bygger ny förskola för att man inte har underhållit den gamla. Snarare för att man aldrig byggde en ny.

Folkpartiets Lars Lamberg menade att visst har det blivit sämre för några få med Alliansens politik, men de allra flesta har ändå fått det bättre.

Jo. Det är precis det vi Socialdemokrater säger. Vi anser inte att man ska offra några för att några andra ska få det bättre. Vi anser inte att man ska behöva gå till socialkontoret när man blir arbetslös.

Centerns Sven-Inge Antonsson tyckte att vi skulle fokusera på det positiva istället. Vi har det så bra här i Sölvesborg, sa han.

Jag undrar om han någonsin möter familjerna som är på väg upp till Socialkontoret. Små barn med stora nyfikna ögon, livet har fortfarande inte krökt deras nacke. Men man ser på föräldrarnas nedslagna blick och oroliga hållning vart de är på väg.

Kristdemokraternas Christel Henningsson sa ingenting på hela kvällen.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson höll lite med både det röda och blåa laget. Han menar att Moderaternas politik har fött ett nytt kallare Sverige, det är ett stort systemskifte på gång som han inte vill vara med om. Men han tror inte på de rödgrönas idéer om hur man återställer tryggheten. Han tror istället på "omfördelning".

Med andra ord säger Jimmie; Ett Sverige utan flyktingar och invandrare skulle ge oss råd att försvara våra trygghetssystem.

Jeppe Johnsson berättade också att arbetslösheten är på väg ner ner ner. Både i Sverige, Blekinge och Sölvesborg. Han hade så många referenser, berättade han, som vittnade om att de nu har anställt personal och ska anställa fler.

Utmärkt Jeppe. Det är bra att företagen anställer. Men var får du dina underlag ifrån? Använd inte siffror och material som egentligen är daterade våren 2006. Det är sant att många företagare är positiva till framtiden. Men många arbetstillfällen har försvunnit.

Jag presenterade mina underlag i går.

I dagens BLT, finns korta nyheter i siffror, hämtat från TT. De råkar sammanfalla ganska väl med den bild som jag presenterade i går.

"230 266 personer var inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen i slutet av förra veckan. Det är en ökning med 11 211 personer jämfört med veckan före och 5 728 fler än motsvarande vecka i fjol" (BLT del 2, s 30)

Antingen har Jeppe Johnsson svårt för att tolka arbetslöshetssiffrorna, eller är det någon som ger honom en riktigt skev bild av verkligheten.

Vem ger dig så dåliga underlag Jeppe Johnsson?

Alliansen menade i gårdagens fullmäktigedebatt att man inte behövde budgetera för ökade socialbidrag. Man kan vänta och se. I första hand får förvaltningen försöka lösa det internt, men Alliansen "hoppas" på att det inte ska behövas.

Det är nog dags att plocka fram de där miljonerna även för Alliansen, alternativt att tydligt visa vilka besparingar som ska genomföras för att finansiera de ökade bidragen.