torsdag 10 juni 2010

Mer pengar till äldreomsorg, barnomsorg, grundskola och gymnasieskola!

Det är visst redan torsdag. Hoppsan vad dagarna rinner iväg...

Och jag har ju inte ens berättat om tisdagens kommunstyrelsesammanträde. Här kommer en liten resumé:

Vi fick då information om inkomna anbud för gång- och cykelbron över Sölvesborgsviken. För min del så kan jag knappt bärga mig tills vi ska fatta beslut om två veckor. Vilken grej! Hur många har fått vara med och bygga broar!? Det är väl osannolikt att JAG skulle delta i själva byggandet, men i beslutet. Det finns krafter som menar att det blir för dyrt, att det är farligt att investera och att vi inte borde bygga någon bro. Men jag ser det inte så.

Vi antog också fyra arkitektfirmor som nu får sätta igång med att rita på torgmiljön vid Ljungaviken. Vi håller en tävling om detta. Det är otroligt offensivt och stort och jag ser verkligen fram emot att detta område äntligen ska bebyggas. Arkitekter jobbar inte gratis, så detta kostar naturligtvis en stor slant. Men vi vill att det ska bli ett bostadsområde som sticker ut och som får uppmärksamhet.

En ansökan om att få uppföra vindkraftverk utanför vindbruksplanen avslogs.

Också beslutade vi slutligen vilka ekonomiska ramar som ska föreslås för år 2011.

Det fanns tre budgetförslag:

Det röda från - Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sölvesborgspartiet. Det blåa från - Moderaterna, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Det gula från Sverigedemokraterna.

Skillnaderna är inte så jättestora om man ser till helheten. Jeppe Johnsson och Moderaterna har hela tiden pekat på att man måste ha minst 2% i överskott, vilket skulle göra ca 16 miljoner kronor för vår kommun.

Hans resultat slutade istället på tre miljoner kronor.

Vi nöjer oss med en dryg miljon i resultat och väljer alltså att fördela ett par miljoner mer till verksamheterna. De största skillnaderna är att vi har en miljon kronor MER till äldreomsorgen än vad Alliansen har och två miljoner kronor MER till äldreomsorgen än vad SD har.

Vi har tre miljoner MER till barnomsorg och grundskola än vad både Alliansen och SD har.

Alliansen har dessutom en miljon MINDRE till gymnasieskolan än vad vi har.

Alliansen och SD har lite högre resultat och lite mer pengar till Kommunstyrelsen än vad vi har.

Om detta ska vi sannolikt prata mycket mycket mer om på nästa kommunfullmäktige det ser jag fram emot!