måndag 10 maj 2010

Om en månad ska alla förslagen finansierias

Hemma igen efter ett spänstigt partimöte. Dagen har rullat snabbt, så snabbt så att jag inte tagit mig tid att skriva ett blogginlägg. Förrän nu. Men bättre sent än...

Jag har noterat att Alliansens företrädare i Sölvesborg ska göra oss sällskap på torget framöver. Man undrar ju, oj är de här, sen kommer jag på att det är valår. Vi Socialdemokrater står där också, precis som vi gjorde i fjol, och i förfjol och året innan dess. Vi har enträget fört samtal med våra väljare och medborgare under hela mandatperioden. Ingen ska kunna säga att vi bara kommer ut när det är valår.

I dagens Sydöstran kan man läsa en intervju med Moderatledaren Jeppe Johnsson.

Han är mest nöjd med att han fått ihop en budget i balans. Kära Jeppe, jag är ledsen om jag gör dig besviken, men jag måste ändå berätta. Att din budget inte vann majoritet i fullmäktige. Inte i år, och inte i fjol heller, och inte året dessförinnan. Och dessutom måste jag upplysa dig om att den här kommunen har haft en budget i balans sedan 1998, och hela tiden med en Socialdemokratisk majoritet.

Så när nu Jeppe babblar om att han ska se till att få ordning på ekonomin så tycker jag det vore klädsamt om han fick följdfrågan; Exakt VAD han egentligen tänker göra?

Om en månad är det dags för de politiska partierna att lägga fram sina budgetförslag.

Då ska Jeppe, förutom att ha en budget i balans, finansiera alla de motioner som Alliansens företrädare har lagt under mandatperioden. För de lägger väl inte bara motioner i opposition? De är väl beredda att finansiera dem gemensamt i Alliansen?


Då ska kommunen(?) bygga hyresbostäder i Norje, trots att de här borgerliga partierna anser att kommunen ska göra så lite som möjligt och det mesta ska skötas av privata aktörer så har Centern motionerat om att kommunen ska uppföra lägenheter i Norje. Jag vet inte hur man tänker, för kommunen hyr inte ut några lägenheter men jag räknar med att Jeppe har det med i sin budget och förklarar hur de tänker.

Han ska också finansiera ett gitarrmonument till en kostnad av minst en halv miljon men mera troligt blir kostnaden en miljon.

OCH en informationstavla i centrum.

Dessutom ska han finansiera flera öppna dagcentraler, enligt en motion av KD, ett behjärtansvärt ändamål i och för sig. Men oerhört kostsamt. Och jag undrar var han ska få alla dessa pengar ifrån.

OCH den borgerliga budgeten måste förstås finansiera den moderata motionen som går ut på att kommunen ALLTID är huvudman för allmän platsmark som ingår i detaljplan. Och DET kommer att bli kostsamt. Bra för de enskilda förstås, men den prioriteringen ska vägas mot investeringar i välfärden - fler händer i vården, mindre grupper i förskolan. Fler pedagoger i skolan.

Pengarna ska också räcka till så att ALLA som jobbar på en skola får äta subventionerad lunch för en tjuga.

I strid med de lokala handlarna så ska han dessutom tillåta att alla som vill sälja något på torget ska få göra det gratis.

De ska också investera i ett system som gör att föräldrar till gymnasieelever får SMS när eleverna skolkar. Jag väljer hellre att investera i datorer till skolan eller i flera pedagoger så att eleverna får bättre möjligheter att nå kunskapsmålen.

Och så var det förstås den statliga vägen som Alliansen ska göra till belyst cykelväg för kommunala skattemedel.

Ja det blir förstås spännande när vi ska diskutera våra budgetförslag och ovanstående och mycket mycket annat ska diskuteras.

Dessutom är Jeppe återigen tydlig när det gäller hur gärna han vill åt makten.

"Kan du tänka dig att regera med Sverigedemokraterna?"
Han svarar, än en gång, att det viktigaste är att han och Alliansen får styra. Det vill säga, om det innebär aktivt eller passivt stöd från SD så är han beredd på det, bara han får bli kommunalråd.

Hans svar var likadant i den här duellen. Och det fick förstås några att applådera och andra att må illa.

Spännande fortsättning följer. Det är kul med valår. Och jag tror det kommer att bli ett jämnt val. Jeppe säger i artikeln (om han är rätt citerad) att de kommer att vinna valet. Jag är lite mer ödmjuk, väljarna bestämmer, men om Jeppes bästa merit är att han har lagt fram en budget i balans (som inte fått majoritet) så tvivlar jag på att han får rätt.