tisdag 25 maj 2010

Om cykelvägar

Det kom en kommentar till ett av mina blogginlägg som jag gärna vill svara på, och för att Elna inte ska tappa bort mitt svar (och för att någon annan möjligen också vill veta) så svarar jag i ett nytt inlägg.

Hej Helene, jättebra att du och socialdemokraterna kämpar för våra cykelvägar. Vi är många i Norjeområdet som i flera år på olika sätt fört fram behovet av cykelväg mellan Norje och Lörby och därmed förlänga redan befintlig cykelväg mellan Mjällby och Lörby. För ett tag sedan fick jag ett mycket glädjande besked från Milos Jovanovic att den äntligen ska bli av och att den har prio 2 av 4 hos vägverket. Ingen skulle bli gladare än vi, Norje, Lörby och Mjällbybor om du/ni också ville slå ett slag för och om möjligt skynda på även denna process (även om ni inte just kämpat för denna).
Vänligen
Elna

Hej Elna och tack för din kommentar!

Jag lovar dig att vi kämpar även för just denna cykelväg som du nämner. Det är en rätt lång process det där med att få cykelvägar till kommunen på statens vägar. Men jag ska försöka beskriva, så kort jag kan, hur det går till.

Staten (Trafikverket) får en pott pengar från regeringen för varje tioårsperiod. Perioden som vi är inne i nu är 2010-2021. Inte ens hälften av förra periodens prioriterade cykelvägar är byggda eftersom pengarna tog slut och i denna tioårsperioden finns det ännu mindre pengar. Det är alltså inte så stor chans att man får många cykelvägar byggda inom en tioårsperiod.

Hur som helst så får vi i kommunen inför varje tioårsperiod göra en prioritering, vilka cykelvägar vi vill ha byggda först när det finns resurser.

Sölvesborgs kommun gjorde sina prioriteringar i april 2009, du kan läsa mer om demhär (handlingsnr 2009.381)

Vi prioriterade 10 st statliga vägar i följande ordning:

1. Väg 512, Krokåsvägen, från Mjällbyåsavägen till Hörviks skola, uppskattad kostnad 1'4 miljoner kronor.

2. Väg 522, Gammalstorpsvägen, från väg 527/Bjärarydsv till trafikplats Sölvesborg Östra. Uppskattad kostnad 8 miljoner kronor.

3. Väg 502, Sandviksvägen, från Truttagårdsvägen till Västra Näsvägen, uppskattad kostnad 1 miljon kronor.

4. Väg 516, Furumovägen, från befintlig GC-väg till Sones väg, uppskattad kostnad 800 tusen kronor (endast 600 meter lång)

5. Väg 516, Hosabyvägen, från väg 514/Kyrkvägen fram till väg 512/Listervägen, uppskattad kostnad 1'6 miljoner kronor

6. Väg 517, Djupekåsvägen, från Djupekås till befintlig GC-väg i Lörby, uppskattad kostnad 1'5 miljoner kronor

Och så vidare....

Alla våra prioriteringar ska samsas med övriga kommuners i Blekinge, de samordnas i Region Blekinge. Och jag kan försäkra dig (och andra) att jag bevakar denna fråga där.

Därefter gör Trafikverket en sammanställning över hela perioden 2010-2021 där vi nu kan konstatera att tre cykelvägar i Sölvesborg har prioritet 1 och tre cykelvägar har fått prioritet 2.

Så, om vi återgår till kommunens prioriteringar så är statusen följande enligt den informationen jag har:

1. Krokåsvägen - på gång! Samrådsmöte i nästa vecka.

2. Gammalstorpsvägen - Vi räknar med den också inom perioden, den är ganska dyr men eftersom vi har den har fått högsta prioritet av Trafikverket så har vi goda förhoppningar.

3. Truttagårdsvägen - är på gång, projektering pågår!

4. Furumovägen - har fått en hög prioritet av kommunen och en hög prioritet av Trafikverket så den borde också rymmas inom perioden.

Vi fortsätter såklart att tjata om våra viktiga GC-vägar direkt mot Trafikverket, och jag driver frågorna för Sölvesborgs del i Region Blekinge.

Hoppas du känner dig nöjd med det så länge, riktigt nöjda är vi inte förrän cykelvägarna är byggda.

Vi har byggt en cykelväg under mandatperioden i Norjeområdet, mellan Norje och Pukavik. Det gjorde vi med kommunala medel. Nu är det dags för staten att också investera i vår kommun.