torsdag 15 april 2010

Webkommentarer - igen

Det händer allt som oftast att jag får mail, samtal och SMS angående tidningarnas webkommentarer.

Jag måste säga att jag har helt gett upp den kampen.

För den som har följt min blogg under en längre tid så vet ni att jag skrikit mig hes mot ansvariga utgivare för att följa någon slags värdighet och pressens etiska regler.

Men jag har gett upp. Jag läser inte själv kommentarerna längre. De som vill starta en diskussion med mig eller få en personlig kommetar om något är välkommen att höra av sig på alla möjliga sätt. Men dessa personliga och oftast anonyma personangrepp lockar inte in mig i en diskussion. Tyvärr. Det kunde annars vara ett trevligt forum.

Det är självklart så att jag måste tåla en hel del kritik. Och det gör jag också. Jag tycker det är bra med åsiktsbrytningar och man måste få pröva sina argument.

Men rena personangrepp från politiska motståndare under fejkad signatur tycker jag mest är beklagligt och jag skulle aldrig själv sjunka så lågt.

BLT har antagit en kommentarpolicy där det bland annat står:

"Kommentera fakta i artikeln, själva sakfrågan. Vi tar inte in kommentarer som kommenterar någons person, personliga förhållanden eller annat som inte har med artikelinnehållet att göra. Vi vill slippa generaliserande och svepande formuleringar."

"Detta accepterar vi inte:...

Obegripliga inlägg eller inlägg som inte alls har med artikelns innehåll att göra. Personangrepp, hot, trakasserier, uppmaningar till brott mm. Pornografiska inslag.
Inlägg som vi kan misstänka har annan upphovsman än avsändarens."

"Redaktionen läser alla kommentarer före publiceringen..."

Hå hå ja ja.

Jag skulle kunna få ansvarig utgivare fälld varje vecka, om jag hade lust. Men det är mest tröttsamt så jag går inte vidare.

I dag är det många kommentarer kring att jag valt att hyfsat och respektfullt tacka nej, med bifogad svarstalong, till en mottagning i Stockholms stadshus dagen före kronprinsessans bröllop. Mottagningen pågår i ett par timmar och alla landets 290 kommuner plus många fler är bjudna. Många tycker det är bra att jag inte åker. Några tycker att jag är respektlös och borde vara tvungen att åka. Man kan ju undra om samma personer i så fall tycker att det gäller alla inbjudningar eller bara denna. För den som vill kan ni gärna kolla upp alla andra inbjudningar och fortsätta diskussionerna kring vad jag borde åka på eller stanna hemma ifrån. Men det är faktiskt bara jag som kan göra den avvägningen och göra prioriteringar hur jag använder mina dagar.

Jag respekterar, och tycker för det mesta att det är bra, med diskussioner och att vi har olika åsikter som vi både vågar och har möjlighet att få framföra i Sverige.

Jag respekterar också att det finns väldigt många som inte delar min ideologi, eller som av andra skäl kanske rentav tycker illa om mig som person.

Men när man säger att jag inte gör något. Då blir jag på riktigt ruttet humör. Man kan tycka att jag har för högt arvode och att jag fokuserar på fel saker, men jag kan lova varenda skattebetalare i Sölvesborg att jag gör skäl för mitt arvode. Att jag ägnar oerhört många av veckans timmar på mitt uppdrag och att timlönen, om man räknade på det, skulle bli relativt låg.

Kritisera mig gärna för det jag gör, men inte för att jag inte gör något.

Detta får man allt som oftast läsa i BLTs webkommentarer, bland annat i dag:

"Som vanligt bryr hon sig inte om att göra något utan ligger hemma så sofflocket."

Studera gärna BLTs kommentarpolicy och berätta för mig vad den kommentaren tillför.

Häromdagen kunde man läsa samma sak när det gällde artisterna till årets Killebomfestival. Någon underhållande skribent tyckte att kommunalrådet kunde uppträda eftersom hon ändå aldrig gör något.

Som sagt. Jag tänker inte kriga mot nämnda tidning mer. Och jag undviker att läsa kommentarerna. Men det finns många andra runt omkring mig som läser och blir ledsna eller förbannade.

Lämna gärna en anonym kommentar du också, och känn dig som en bättre människa efteråt. Här är allt tillåtet!