måndag 15 mars 2010

Mina reflektioner om RUT

För snart tre veckor sedan skrev jag ett blogginlägg om ett blogginlägg som aldrig blev av. Inte då i alla fall.

Det handlar om RUT.

Efter blogginlägget som aldrig blev av så har frågan debatterats friskt, partierna har positionerat sig och min åsikt i frågan är kanske inte så intressant längre.

Men... jag får väl tycka något i alla fall.

Och det här är min åsikt.

Jag tror faktiskt att RUT-avdraget har varit ganska bra, det har förändrat attityden till den typen av tjänster så att fler än överklassen nu kan tänka sig att köpa exempelvis städhjälp och inte bara flyttstäd.

Det är bra att arbetslösa har fått möjlighet att starta företag och bra att servicebranchen skapar tillväxt. Men...

...när det endast finns begränsat med skattemedel så ser jag hellre att dessa nu går till att återanställa människor i förskola, skola och äldreomsorg. Istället för som skatteavdrag för de som använder dessa tjänster.

Ett sådant stöd som RUT-avdraget har varit, tror jag gör sig bäst under en begränsad tid. Ingen bransch vill väl göra sig beroende av "bidrag"!?

Nu tror jag att attityden är förändrad och att man skapat ett behov av dessa tjänster och förhoppningsvis kan då de som har råd att betala för detta, fortsätta göra det utan skattesuvbention.

Däremot, så anser jag att småföretagarna, bland annat dessa nya serviceföretag, behöver förenklade regler som är generella och gäller för alla branscher. Och det kan bli ett nytt blogginlägg om hur det skulle se ut.

Ja, det var mina korta reflektioner kring detta, nu när det är paus i Wallander...