måndag 22 februari 2010

Det blir inget vårdnadsbidrag i Sölvesborg

Det blev ett rätt bra fullmäktigemöte. Med tydliga skiljelinjer mellan vår politik mot de borgerligas, inklusive Sverigedemokraternas.

Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna anser inte att Sölvesborgs kommun ska arbeta med miljöfrågor. Det anser dom att Miljöförbundet, som är en tillsynsmyndighet, ska sköta.

Vi Socialdemokrater tillsammans med Vänsterpartiet och Sölvesborgspartiet anser att detta är en oerhört viktig fråga som vi väntat allt för länge med i Sölvesborg. Vi fick majoritet för att anställa en miljösamordnare.

Finns det överhuvudtaget någon ytterligare kommun, förutom Sölvesborg, som inte arbetar aktivt med miljöfrågor och som inte har en endaste anställd med miljökompetens. Som sagt, vi ligger väldigt efter. Men nu ska vi bli bättre!

Det förvånar mig att somliga i det borgerliga gänget, numera utökat med SD, är sådana motståndare till miljöarbete i kommunal regi.

När det gällde motionen om vårdnadsbidrag är jag inte alls lika förvånad. Samma gäng; M, C, KD, FP och SD vill införa vårdnadsbidrag. Vi fick en ganska bra debatt om denna fråga.

Vi anser att den som kan leva på tretusen kronor i månaden, nog också kan leva utan den extra förstärkningen från skattebetalarna i Sölvesborg.

För de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn så har vi en alldeles utmärkt föräldraförsäkring. Klarar man sig på tretusen kronor så kan man nog klara sig på att använda någon dag mindre i månaden av föräldrapenningen istället så kan man vara hemma med barnen i flera år, och då också använda barnomsorg i den mån man behöver eller som barnen behöver.

Det väcker en enorm vrede i mig när jag hör ledamöter förklara att hon minsann varit hemma med fyra barn, av egen fri vilja, och hellre ville vara hemma och baka kakor med barnen än att vara ute och förvärvsarbeta.

Det är ett hån. Ett hån mot alla dem som inte har den möjligheten att välja. Är det valfrihet? För vilka? Ni som säger så spottar dessutom på alla dem som faktiskt vill arbeta, ni fördömer dem som tjänar den arbetslinje ni i andra sammanhang håller så högt.

Det är förvånande att Moderaterna, som gick till val på att avskaffa "bidragslinje" och införa "arbetslinje" nu har gjort helt om och vill införa ett nytt bidrag för höginkomsttagare.

Det väcker också min vrede när Jimmie Åkesson försöker få Willy Söderdahl att klä skott för kommunismens historia. Alla vi som känner Willy vet att han, mer än många andra, är emot förtryck av alla de slag. Eftersom Willy är så trygg i sig själv och en så respekterad och duktig förtroendevald så lyckades inte Jimmie sänka debatten genom sitt påhopp.

Det blev votering även i detta ärende, och Sverigedemokraterna röstade som sina borgarkamrater även när det gäller vårdnadsbidrag. Tack och lov så fanns en majoritet för att avslå denna motion.