torsdag 14 januari 2010

Storregioner - igen

Det finns några stycken invånare i Sölvesborg (jag vet inte hur många ni är) som verkligen vill bli en större kommun och tillhöra en större region.

Jag är inte lika positiv till det "stora".

Här är en insändare som publicerades i BLT den 5 februari 2009 om att Sölvesborg borde tillhöra Bromölla och på så sätt automatiskt tillhöra region Skåne

BLT 5 feb 2009

Jag svarade på den insändaren och det blev publicerat den 16 februari 2009

BLT 16 feb 2009

Jag hade tidigare också svarat skribenten i ett brev som finns diariefört här i Sölvesborgs kommun. Även Bromöllas kommunalråd fick ett brev som han besvarade.

I mitt svar säger jag att vi inte förespråkar någon kommunsammanslagning men vi fortsätter samarbeta.

Som kommunalråd ser jag stora fördelar med en mindre organisation och den närhet som finns här.
För mig är det viktigt att känna näringslivets struktur i min kommun och att känna invånarnas mentalitet. Att ha kunskap om skolor, äldreboende och föreningar är också viktiga aspekter. Inte minst för invånarnas identitet.
En liten organisation har många fördelar, korta beslutsvägar, närhet till beslutande och kunskap om de verksamheter man beslutar om.
Jag för min del tror att besluten blir bättre, men kanske inte alltid billigare, om man möter de människor och verksamheter man beslutar om i sin vardag.

Jag instämmer i att Sölvesborgaren har mer gemensamt och fler naturliga vägar till Skåne än till Kalmar och Kronoberg och jag försäkrar alla oroliga att jag kommer att göra min röst hörd i den frågan.

(Men det är klart... en sammanslagning med Bromölla skulle ju förmodligen innebära en väldigt RÖD och stark kommun)

Som svar på mitt svar kom följande svar i BLT den 18 februari

BLT 18 februari 2009

Nu i år kom det en ny insändare med samma tema, den publicerades i BLT den 7 januari.

BLT 7 januari 2010

Jag svarade även på denna, och skrev att jag har samma inställning nu som då. Varför ska vi bilda storregion? Vad är fördelarna? OM vi ändå måste, då finns det inget alternativ för oss i Sölvesborg utan Skåne.

BLT 12 januari 2010

På mitt svar svarade Moderaterna att Skåne är inget alternativ, de vill till Kronoberg och Kalmar. Jag är tacksam för deras tydlighet i frågan.

BLT 12 januari 2010

Det var jag naturligtvis också tvungen att svara på, och mitt svar publiceras i dag i BLT.

Jag tror jag talar för de flesta sölvesborgare när jag säger att vi har mer gemensamt med och fler naturliga vägar till Skåne. Det gäller vår identitet, arbetsmarknad, fritidsaktiviteter och inte minst sjukvård.
När Blekingemoderaterna erbjuder sölvesborgarna ett universitetssjukhus i Linköping säger jag nej tack. Vi har våra upptrampade stigar till Lund och Malmö.

BLT 14 januari 2010

Det finns fler insändare i denna fråga, det tycks vara några få som engagerar sig i att bilda storregioner.

Men jag undrar fortfarande varför. Tror ni verkligen att det skulle bli enklare att synliggöra Sölvesborg i en stor region som Skåne än i lilla Blekinge?

Det tror inte jag.

Men som sagt, om vi ändå kommer fram till att vi måste ingå i en storregion. Då är Skåne det enda naturliga.