tisdag 5 januari 2010

Gott Nytt År!

Gott Nytt År!

Bloggaren har vilat i några dagar, det har ni säkert märkt. Det har överhuvudtaget varit väldigt låg aktivitet hos mig de senaste dagarna. Jag har lyssnat på skön musik, umgåtts med familjen, sett på film och med undantag för några få samtal och mail och något kortare besök i Stadshuset så har även politikern i mig vilat.

Och än är det inte slut på de lata dagarna.

Om några timmar är det dags för premiär av årets nyårsrevy. Alltid lika spännande! Och i morgon åker jag till Amsterdam på semester i två dagar.

Men nästa vecka är det full fart igen. Då åker jag och näringslivschefen till vår vänort Wolgast.

Och apropå vänorter så är det förstås några av er som undrar vad vi håller med om ni har läst den här artikeln i BLT.

Ni som har läst pappersversionen av samma artikel vet lite mer.

När det gäller den danska vänorten Nexö så är det den ort vi vårdat ömmast och som vi mest velat samarbeta med. Men de har helt enkelt inte tid med oss. När de slog ihop flera kommuner till Bornholms kommun så fick de många nya vänorter på köpet och Sölvesborg blev en av förlorarna.

Till den ryska vänorten Sortavala är det svårt och eländigt att resa. Det har inte varit något samarbete med dem på flera år. Det har inte heller varit något samarbete som kommuninvånarna har haft någon större glädje av.

Detsamma gäller den litauiska vänorten i Ukmerge. Kontakterna har mest varit på kommunledningsnivå och de har haft ungdomar som kommit hit en gång om året för att spela fotbollscup.

De vänorter som fungerar bäst är den tyska Wolgast och den polska Malbork. Med dessa kommuner pågår samarbete när det gäller näringsliv, kultur, föreningsliv och turism.

Min ambition är att utbytet inte enbart ska ske på kommunledningsnivå. Det ska vara ute i verksamheterna som samarbetet pågår.

Det har kommit önskemål om en vänort som är engelsktalande för att underlätta samarbete mellan skolor och övriga verksamheter.

Detta är alltså anledningen till att vi satt igång en utredning kring våra vänorter. Vi får se hur det blir...