torsdag 26 februari 2009

Halleluja

Nu har jag promenerat hem från Stadshuset. För första gången i mitt liv iförd en gul reflexväst. På ryggen står det Sambos. Inte för att berätta om min civila status, men för att marknadsföra vårt lilla kommunalförbund som vi har tillsammans med Bromölla. Det är ett ganska ovanligt förbund, tror jag. Vi har det nämligen tillsammans med en kommun som tillhör ett annat län. Det finns säkert flera sådana exempel men inget som jag just nu känner till.

Det fungerar för övrigt alldeles utmärkt!

Utmärkt hade vi det också i Slottslängorna i kväll. Det var avslutning för företagen och de kommunala enheter som deltagit i förstudien "Hållbar kompetensförsörjning".

När vi började prata om att starta ett sådant projekt, redan våren 2008, så kunde vi aldrig tro att vi skulle hamna så "rätt".

Vi upptäckte och insåg, när vi träffade företag, att den här kommunen huserar 1500 företag, mestadels små en- och fåmansföretag. De har fullt upp med att arbeta. De har inte startat företag för att de är duktiga administratörer, utan för att de är duktiga yrkesarbetare. De har inte tid, eller kraft, för att tänka så mycket på framtiden.

Vi kunde genom det här projektet, hjälpa dem med att inventera vilket kompetensbehov de ser för framtiden. Nu är inventeringen klar och det är dags att skicka in en ansökan för att också få genomföra utbildningarna. Det blir ett stort projekt, om det går igenom, ca 25 miljoner kronor. Och det kommer att bli trångt i ansökningstratten. De övriga Blekinge- och Skånekommunerna har också insett, i dessa kristider, att det är vad som behövs. Men vi var tidigt ute och vi har haft en bra projektorganisation, bra medarbetare och engagerade deltagare så jag har stora förhoppningar.

Jag har inte startat den här bloggen för att recensera media. Det är ju deras arena, men ibland kan jag inte hålla mig ifrån...

Först måste jag börja med att förklara, att jag upptäckt kulturella skillnader mellan fullmäktige(ledamöterna) i länet. Här i Sölvesborg, så utgår vi oftast från att både ledamöter och press har läst och förstått handlingarna och de ärende som ska avhandlas. Därför håller vi oss, oftast, till att yrka bifall- avslag- eller ändringar, och med hyfsat korta förklaringar till vårt ställningstagande. Ok - det finns undantag...

Därför kan det förmodligen också uppfattas som rätt tråkiga möten.

I går hade vi regionfullmäktige. Där finns ledamöter som vill prata.

Prata prata prata.

Inte nödvändigtvis om ärendet eller vad man vill yrka. Mest bara för att höras, verkar det som. Men nu förstår jag. Man pratar för media. För att bli omskriven.

Vi avhandlade ett hyfsat stort ärende. Ett ärende som jag hållt i, som ordförande för den regionala turismnämnden. Jag svarade på alla frågor som ställdes om ärendet. Jag försökte förstå vad de pratande ledamöterna pratade om. Men det var nästan omöjligt. Någon tyckte att vi behöver en större turistattraktion i länet, någon annan att vi behöver mindre av Jante, eller att vi behöver annat väder... inget av detta hörde till ärendet. Inget av detta kan regionfullmäktige påverka. Men de blev omskrivna i dag.

Mats Lindbom (C), Inga-Lill Siggelsten Blum (KD), Bo Löfgren (FP).

Samtliga borgerliga Karlskronapolitiker.

Turistnämndens socialdemokratiska ordförande fick inte en rad i samma artikel. Visserligen har jag vid ett tillfälle varit väldigt otrevlig mot och arg på artikelförfattaren. Förlåt för det. Jag förtjänar faktiskt att stå i skamvrån ett tag.

Och nu när jag ändå har börjat kan jag lika gärna löpa linan ut...

Jag anser inte att spekulationer om Socialdemokraternas nye partisekreterare eller artiklar om regionfullmäktiges tillväxtprogram hör hemma på KARLSKRONA-sidan.

Hoppsan... det blir nog lång tid i skamvrån för mig.

Lundell sjunger Halleluja i min dator.

I morgon är det premiär, i Göteborg, för hans Omaha-turné.

På lördag gästar han länets residensstad. Det är stort.

Hallelujah finns i många versioner

Lyssna och njut

Leonard Cohen

Amanda Jenssen

Allison Crowe

K.D. Lang (look-a-like Hansi Robertsson)

Alexandra Burke

Damien Rice

Bon Jovi

Nu orkar jag inte lista fler, det finns oändligt många

Här är min favorit, vilken är din?

Jeff Buckley

Ok, här kommer Lundells svenska variant också.

YouTube är fantastiskt!

Halleluja!