onsdag 16 december 2009

En vit jul och en ofrivillig håltimme

Det är vitt ute och dags att leta upp snöskyffel. Men jag tror att jag väntar tills i morgon bitti. Många barn med alkoholiserade föräldrar önskar sig mest av allt en vit jul. En alkoholfri jul. Tänk på det.

Även barn med en mer avspänd relation till alkohol ogillar berusade vuxna. De tycker att vuxna blir konstiga med alkohol i kroppen. Så här skriver Sanna Lundell som har egna erfarenheter av en alkoholiserad pappa Ulf.

"Barn tycker att det är olustigt med promille. De tycker att förställda vuxna är konstiga, oavsett om man är problemdrickare eller inte. De vill inte ha smårusiga extrakramar och en "avspänd" tomte. De vill inte ha den där sorgen som ligger dold och kanske kommer fram efter ett par glas rött till kalkonen. Utmattningen som blir något annat med ett par nubbar i kroppen. Gammalt groll som vaknar till liv när wiskeyn värmer. En rosig bullmamma som plötsligt släpper fram känslorna och gråter över brysselkålen - nej tack säger barnen. En pappa som går från bister och trött till upprymd lekfarbror - nej tack."


I dag har jag tillbringat dagen i Karlshamn, vi har först haft sammanträde med regionstyrelsen och senare med Blekinge Väst.

Det första sammanträdet gick fortare än vad vi hade räknat med när vi planerade för Blekinge Väst. Därför fick jag en rejäl stunds ofrivllig ledighet.

Det kanske låter trivsamt. Men så är det inte alls. Det är oerhört stressande att få ledig tid då man inte vet vad man ska göra när man har mycket att göra som man inte, just då, kan göra.

Jag hade ingen dator med mig, och inget annat heller som jag kunde arbeta med.

Vi avslutade regionstyrelsen med en gemensam lunch och kaffe. Trots att jag satt kvar länge med kaffet, för att fördriva tiden, så blev det en och en halvtimme kvar tills nästa möte skulle starta.

Eftersom jag är helt paralyserad av julstress så kunde jag inte komma mig för att ordna med någon julklapp. Dessutom har jag som princip att i möjligaste mån handla här hemma i Sölvesborg. Det får ske den tjugotredje.

Därför blev det som så, att jag gick direkt ifrån kaffet på Karlmans till Flaggens café. Mest för att jag ville ha någonstans att sitta. För att inte verka snål köpte jag dessutom en gigantisk chokladboll till kaffet. Den var god.

Jag köpte en kvällstidning. Den läste jag noga och när den var utläst var det fortfarande fyrtio minuter kvar. Då köpte jag en kvällstidning till och fyllde på med nytt kaffe. Nu vet jag allt om Tiger Woods och Elin, om älskarinnorna och den avtagna vigselringen och "städteamet" och lunchen i Florida. Jag vet också en del om Paul och Anna Anka. Jag läste om Ranelids mörka tankar och jag läste till och med sportbilagorna som lämpligt nog skrev några rader om Mjällby AIF. Mathias Luhr i Kvällsposten tippar MAIF på plats 13 i allsvenskan och skriver bland annat att Mjällby AIF känns som "den mer spännande av nykomlingarna".

Det kanske låter idylliskt. Men det är stressande med en ofrivillig håltimme när man har som mest att göra.

Det är i alla fall min åsikt.