måndag 30 november 2009

Elitfotboll och arenakrav

Vi är väldigt glada och stolta i Sölvesborgs kommun över vårt nya allsvenska lag Mjällby AIF.

Glada och stolta är man också över sina elitlag i Borlänge, Degerfors och Åtivdaberg.

Vi tycker gemensamt att det är fantastiskt att man i våra små orter har föreningar som orkar och lyckas ta plats i fotbollens finrum.

Tyvärr tycker vi att Svenska Fotbollsförbundet går för långt när man sätter kraven på hur arenorna för elitfotboll ska se ut.

Vi anser självklart att säkerhet ska prioriteras och att fotbollsplanen ska hålla hög kvalitet.

Men vad sägs exempelvis om att man kräver 950 VIP platser på huvudläktaren så nära mittlinjen som möjligt?

Eller att det ska finnas ett pressrum som är minst 150 kvadratmeter stort?

Eller att det ska finnas minst 50 sittplatser för media, utrustade med bord och uttag för el, telefon och modemanslutning.

Eller att det ska finnas minst ett rum för presskonferenser, utrustat med minst 75 sittplatser med skrivbord, kameraplattform, podium, split box och ljudsystem?

Listan kan göras längre.

Jag, och flera med mig, är oroliga för att dessa kraven kommer att ta bort möjligheten att spela elitfotboll i mindre föreningar på mindre orter. Vi riskerar att endast få uppleva elitfotbollen i de stora städerna och i de stora arenorna. På sikt kommer detta kanske att olyckligt påverkar fotbollsintresset och därigenom också folkhälsan och barns möjlighet att se sina hjältar på nära håll.

Kravet på de framtida arenorna får inte bidra till att segrera fotbolls-Sverige. Om fotbollen även i framtiden ska vara en folklig idrott som roar och stimulerar många så måste även de små klubbarna få chansen att spela elitfotboll på sina arenor.

Med anledning av detta har jag och Jeppe Johnsson (M), tillsammans med den politiska ledningen i Borlänge, Degerfors och Åtivadberg, skickat en debattartikel till våra lokala- och nationella tidningar. Vi har också förhoppningar om att SKL ska hjälpa oss att driva denna viktiga fråga framåt, för fotbollen och de små föreningarnas skull.